Stor forskjell på proteininnholdet.
Det kommer stadig flere vegetarprodukter i butikkhyllene, og det er bra! En reduksjon i kjøttinntaket er bra for helsa, miljøet, og også ofte for lommeboken. Et begrenset inntak av kjøtt er også i tråd med helsemyndighetenes kostholdsanbefalinger.
Reduserer du på kjøttinntaket samtidig som du øker inntaket av vegetabilske proteinkilder, dvs. bønner, erter og linser, vil du redusere inntaket av mettet fett og øke inntaket av kostfiber, folat og karbohydrater og flere andre viktige næringsstoffer. I denne testen har vi i Bramat.no sammenliknet næringsinnholdet i vegetarburgere. Noen av dem inneholder mest poteter/grønnsaker, noen inneholder belgfrukter, men kun noen få inneholder soya.
Burger med eller uten soya?
Mange av vegetarburgerne i denne testen er merket med «fri for soya». Det kan få en til å lure på om soya er usunt eller noe man av en eller annen grunn ikke bør spise? Soya har et høyt innhold av protein, flerumettet fett, fiber, vitaminer og mineraler, og et lavt innhold av mettet fett. Soyabønner inneholder også isoflavoner som ligner på østrogenet vi mennesker produserer. Isoflavonenes innvirkning på kroppen er omdiskutert, men forskning tyder på at det har en kolesterolsenkende, og muligens også kreftreduserende, effekt.
Noen velger å styre unna soyaprodukter fordi soyaproduksjon bidrar til bl.a. avskoging av regnskogen i Brasil. Dyrkingen av soya legger beslag på enorme landarealer i Brasil, men mesteparten av den soyaen som produseres brukes til produksjon av dyrefôr. Soya som brukes i menneskemat importeres stort sett Europa og Nord-Amerika. Likevel vil nok en del velge en vegetarburger fri for soya fremfor en som inneholder soya, fordi de ved å velge en soyafri burger kan være enda sikrere på at dyrkingen og produksjon av råvarene i burgeren har tatt hensyn til miljøet, bøndene og fremtiden.
Mye grønnsaker = lite protein
Noen av burgerne i denne testen er laget av grønnsaker, mens andre er laget av belgfrukter. Bønner og andre belgfrukter er gode plantebaserte alternativer til kjøtt. Disse gruppene er fullgode proteinkilder, som vil si at de inneholder alle de essensielle aminosyrene kroppen trenger. De er også rike på de samme næringsstoffene som kjøtt, i tillegg til at de har et lavt innhold av mettet fett og salt. Studier viser at belgfrukter har en god innvirkning på blodtrykket, og reduserer utviklingen av hjertesykdommer. En burger lavet av belgfrukter vil også mette godt på grunn av det høye proteininnholdet. Velger du derimot en burger laget av sopp eller grønnsaker, vil proteininnholdet være lavere og burgeren mette dårligere.
Sunnere enn kjøtt
Selv om kjøtt er god kilde til jern, er det ingen tvil om at det er sunnere å velge en vegetarburger enn en burger laget av rødt kjøtt. Ikke bare får du i deg mer plantemat, men også mindre mettet fett. Det er litt mye salt i noen av vegetarburgerene, men saltinnholdet er likevel ikke høyere enn i mange av de tradisjonelle hamburgerne.
Uansett hvilken av burgerne du velger i denne testen, vil det altså være et sunnere og mer bærekraftig alternativ enn en burger laget av rødt kjøtt.
Kan vi leve både sunt og bærekraftig?
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg vegetarburgere som er å finne i de største matvarebutikkene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet og umettet fett, sukker, protein, fiber, salt og andel. Innholdet av mettet fett, salt og sukker har trukket ned, mens innholdet av umettet fett, protein, og mengde belgfrukter/grønnsaker har trukket opp.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de «sunneste» får terningkast 6 og de vi vurderer som minst sunne får terningkast 4.