Foto: Erik Helgeneset

Ikke så sunt som du kanskje tror.

Korn er sunt, grøt er sunt, men hva med disse små måltidene av bygg, havre eller ris som det blir stadig flere av. Hvor sunne er egentlig disse?

Passer ikke som lunsj

I denne testen har vi sett på næringsinnholdet i havre- bygg- og rismåltider som vi finner i meierihyllene. Noen av bygg- og havremåltidene passer fint som et mellommåltid eller liten frokost, mens alle rismåltidene blir mer som dessert å regne. Disse inneholder minimalt med fiber og mye sukker. At mange av måltidene heter «lunsj» kan gi rom for misforståelser, for ingen av disse inneholder nok energi til at de kan fungere som en fullverdig lunsj med mindre målet er vektnedgang.

Tren gratis sammen med oss!

Altfor mye sukker

Taperne av denne testen inneholder 8-9 sukkerbiter per porsjon i tillegg til å inneholde minimalt med fiber. Dette gjør at disse rismåltidene egner fremstår mer som en dessert enn som et sunt lite måltid. Et unntak er deg som trener mye og som trenger raskt påfyll av kjappe karbohydrater, da kan du godt spise noen rismåltider. Men så er det dette med tilsetningsstoffene da...

Hva er greia med kokosblomstsukker og agavesirup?

Ultraprosessert og tilsatt karragenan

Det er mye snakk om ultraprosessert mat for tiden, og både vi og andre har skrevet en del om tilsetningsstoffet karragenan, som kan se ut til å gjøre mer skade enn hva vi har vært klar over tidligere. Alle disse måltidene, bortsett fra vinneren er tilsatt karragenan, og alle går under begrepet ultraprosessert mat.

Karragenan (E407)er et konsistensmiddel som noen fagfolk er skeptiske til. Grunnen er at flere dyrestudier har vist at stoffet kan påvirke tarmfloraen vår på en negativ måte. Blant annet ved å skape betennelsestilstander i tarmen. Man vet fremdeles for lite om hvordan dette påvirker oss mennesker, men ettersom vi vet at det er fullt mulig å bruke andre konsistensmidler som ikke har vist denne negative effekten, og siden det er bedre å være føre var, så ønsker vi å opplyse deg som forbruker om dette.

Her kan du lese mer om karragenan

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi vurdert næringsinnholdet i en stk/porsjon, ikke per 100 gram slik vi gjør med en del andre matvarer. Grunnen til dette er at det er det totale inntaket som teller. For den store Fjordland Havrelunsj velg din egen topping, har vi regnet ut næringsinnholdet per 150 gram som tilsvarer en porsjon. For å rangere produktene har vi sett på hvor mye mettet fett, sukker, fiber og protein de inneholder. Vi har også gitt plusspoeng til de som ikke inneholder søtstoff, og minuspoeng til de som er tilsatt karragenan. Mye protein og fiber har trukket opp, mens mye sukker og mettet fett har trukket ned. Produktene er rangert i forhold til hverandre, og denne gangen har vi valgt å gi terningkast 2-6.

Hva er egentlig ultraprosessert mat?

{advpoll id='174' view_result='0' width='0' position='center'}