Alle får terningkast 5 eller 6.
Testen er utført av Lise von Krogh, som er en av kreftene bak BraMat.no.
Lise von Krogh er utdannet ernæringsfysiolog fra Universitetet i Bergen, og er blant annet kjent fra NRK puls. Lise jobber i dag som høgskolelektor ved Atlantis Medisinske høyskole og som bidragsyter og utvikler av BraMat.no. Lise driver også konsulenttjenester og holder foredrag via Nutricom.no.
Den siste tidens fokus på lavkarbo, har ført til at mange er skeptiske til brød. De mest ekstreme holder seg borte fra alle sorter brød, mens andre velger grovt brød eller knekkebrød fremfor lysere typer.
Velg grovt!
Velger du grovt brød og knekkebrød fremfor lysere typer, får du ikke bare i deg mindre av de raske karbohydratene som mange av oss gjerne kan kutte ned på, men du får også i deg mer fiber, vitaminer, antioksidanter og mineraler. Når du velger grovt brød med mye helkorn og sammalt mel, får du nemlig med deg den delen av kornet der de viktigste næringsstoffene sitter. Velger du lyst brød, ender du opp med et brød med mye stivelse og lite andre næringsstoffer.
Ofte kan det være vanskelig å vite hvor grovt brødet er bare ved å se på fargen. Et tips er å se på brødskalaen eller grovhetsprosenten som ofte står på brødposen. Et annet tips er å kjenne hvor tungt brødet er. Jo tyngre brødet er, desto grovere er det sannsynligvis.
Mørkt fullkornsrugbrød som du ofte finner vakuminnpakket, er eksempel på en tung og grov brødtype som er sprekkfull av fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter.
Brød er ikke farlig
Mange som sliter med vekten eller fordøyelsen, holder seg helt unna brød. For noen er det kanskje lurt å velge bort brødet, men for mange holder det i massevis å velge de groveste brød- og knekkebrødtypene. Spiser du samtidig rikelig med grønnsaker, belgvekster og nøtter, har du det vi kaller for et grovkarbokosthold der du kan være sikker på at du får i deg rikelig med fiber, vitaminer og mineraler.
Brød er ikke usunt, det gjelder bare å velge riktig type og mengde.
Slik har vi gjort testen
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av rugbrødene i denne testen, har vi sett på hvor mye protein, sukker, fiber, andel sammalt rug, og natrium brødene inneholder. Vi har ikke sett på karbohydrater og fett ettersom innholdet av disse næringsstoffene er nokså likt i alle brødtypene.
Mye sukker og natrium har trukket ned, mens mye fiber, sammalt rug og protein har trukket opp. Vi har latt innhold av fiber og sammalt rug telle dobbelt opp. Fordi alle rugbrødene i denne testen er sunne og gode alternativer til annet brød, har vi valgt å kun bruke terningkast 5 og 6 i denne testen.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
Våre kilder
Testen er gjort på bakgrunn av varedeklarasjonen som står på produktene. Vi har hentet inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene dette har manglet på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbo-hydrater, g | Fett, g | Mettet fett | Umettet fett, g | Fiber, g | Natrium, g |
% Sammalt rug |
Ryebread, Meulen | 748 | 178 | 5,4 | 35,3 | 10,8 | 1,4 | 0,2 | 11,9 | 0,4 | 48 |
Pumpernickel, Mestermacher | 798 | 190 | 5 | 34,6 | 7,8 | 1,2 | 0,2 | 10,6 | 0,5 | 63,8 |
Økologisk solsikkebrød, Mestermacher | 907 | 216 | 5,6 | 34,7 | 3,6 | 4 | 0,7 | 9,4 | 0,41 | 44,3 |
Sunflower seed bread, Schlünder | 819 | 194 | 5 | 36 | 3 | 3 | 0,3 | 9 | 0,36 | 51 |
Fullkornbrød, Mestermacher | 917 | 191 | 5,2 | 34,3 | 2,9 | 1,3 | 0,2 | 10,6 | 0,5 | 41,2 |
Volkoren roggebrood, Bolletje | 840 | 200 | 5,5 | 36 | 5,5 | 2 | 0,3 | 8,5 | 0,41 | - |
Økologisk rug og speltbrød, Mestermacher | 810 | 193 | 5,4 | 34,9 | 3 | 1,4 | 0,2 | 9,7 | 0,5 | 37,2 |
Rugbrød, Gold corn | 764 | 182 | 5 | 37 | 11,3 | 1 | 0,2 | 10,3 | 0,5 | 48,2 |
Rugbrød, Eldorado | 756 | 180 | 5 | 37,4 | 12,6 | 1,2 | 0,2 | 10,1 | 0,5 | 46 |
Husmannsbrød, Mestermacher | 806 | 192 | 4,7 | 35,5 | 2,6 | 1,4 | 0,5 | 9,1 | 0,5 | 46,4 |