Et greit valg, men hvorfor er ingen grovere?
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Bramat har tidligere testet grovbrød, men denne gangen har vi kun sett på brød som tydelig er markedsført mot barn ved at de har en tegneseriefigur utenpå.
Lurt av brødskalaen
Alle brødene som blir testet her, kategoriseres som "grovt brød" på brødskalaen, noe som selvfølgelig er bra.
Men det ikke alle vet, er at det ikke er nok å kun se på brødskalaen for å avgjøre hvor grovt et brød egentlig er. Et brød trenger nemlig bare å ha en grovhetsprosent på 51 for å kategoriseres som grovt, men rent logisk sett er jo et brød med grovhetsprosent på 51 egentlig bare halvgrovt.
For at et brød virkelig skal være grovt, bør det ha en grovhetsprosent mellom 70 og 100, noe ingen av brødene i denne testen har.
Sunt med fiber
De fleste får i seg for lite fiber, også barn. Fiber er viktig for fordøyelsen, og har dessuten en positiv innvirkning på blodsukkeret. Jo grovere et brød er, jo mer fiber inneholder det. Et grovt brød basert på hele korn, inneholder dessuten langt mer vitaminer og mineraler enn et brød laget på fint mel. Derfor er det lurt å velge så grovt brød som mulig.
Les også: Grovkarbo er et næringsrikt valg for barn
Liker ikke barn grovt brød?
Det har allerede skjedd mye positivt med barnebrødene. De inneholder mer fiber og mindre salt enn tidligere. Men, likevel stiller vi spørsmålet til hvorfor ingen av produsentene tør å lage enda litt grovere brød markedsført mot barn?
Et brød med grovhetsprosent på 100 trenger verken se veldig mørkt ut, eller ha hele korn i seg slik en del barn misliker. Et skikkelig grovt brød kan se like fint ut som et halvgrovt. Vi oppfordrer derfor produsentene til å lage barnebrød med grovhetsprosent på minimum 70.
Les også: Kjør på med fiber
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på et utvalg barnebrød som finnes i de største dagligvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye protein, mettet og umettet fett, fiber, og natrium (salt) de inneholder. I tillegg har vi sett på grovhetsprosenten. Proteiner, fiber, protein, umettet fett og grovhetsprosent trekker opp, mens mettet fett og natrium trekker ned. Siden ingen av brødene kategoriseres som usunne, men siden det også finnes langt grovere typer, har vi valgt å gi terningkast 3-5.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbohydrater, g | Sukker, g | Mettet fett, g | Umettet fett, g | Fiber, g | Natrium, g | Grovhet, % | Brødskala |
Løvebrøl | 1037 | 246 | 7,5 | 41,4 | 1,4 | 0,4 | 4 | 5,4 | 0,4 | 50 | grovt |
Superbrød | 1066 | 253 | 8,1 | 44,2 | 1,3 | 0,6 | 3 | 5,4 | 0,4 | 51 | grovt |
Monstergrov | 1013 | 242 | 8,2 | 42 | 0,6 | 0,3 | 2,9 | 5,2 | 0,48 | 56 | grovt |
Jippi | 1013 | 240 | 8,2 | 42 | 0,6 | 0,3 | 2,9 | 5,2 | 0,48 | 56 | grovt |
Simpson | 955 | 225 | 9,2 | 42,3 | 1,3 | 0,6 | 1,5 | 4,8 | 0,34 | 47 | halvgrovt |
Josefine | 1044 | 247 | 8,6 | 43,3 | 1,5 | 0,8 | 2,6 | 4,8 | 0,44 | 53 | grovt |
Istid | 943 | 223 | 8,1 | 42,3 | 1,4 | 0,5 | 1,8 | 4,7 | 0,51 | 54 | grovt |