Kan motorlyd og stillhet leve sammen?

Det nye forslaget om å gi muligheten til å få helikoptertransport på fjelltopper for å kjøre ned på ski eller fornøyelseskjøring med snøskutere. Sistnevnte kan regjeringen åpne for. 7 mai, noe som møter hardt motstand. 

Det er verdens vakreste oktoberdag, jeg sitter helt alene på en fjelltopp i Jotunheimen å har det så fint og stille som det går ann å ha det. Jeg har det rett og slett fantastisk og tenker kun på det jeg føler og ser. Jeg tenker jeg er verdens heldigste akkurat nå.

Plutselig dukker det opp et småfly som flyr rundt Falketind, så kult! Noe minutter etterpå kommer et helikopter å gjør det samme, dette helikopteret flyr rundt om i Jotunheimen nokså lenge. Forståelig tenker jeg, det er jo tross alt verdens vakreste dag! Jotunheimen er stort, men på denne vindstille dagen hører jeg dette helikopteret i en hel time. Tankene avsporer, jeg tenker på om denne motorlyden skal bli en del av mitt friluftsliv så forsvinner noe av grunnen til at jeg sitter nettopp her i Jotunheimen.

Jeg er oppvokst i Åre og Storlien på grunn av en alpin interessert familie. Jeg husker motorstøyen fra snøskutere som var rundt oss hele tiden. Jeg husker en tur der jeg gikk på langrennski opp til en "fjelltopp" alene og satt der å nøt min bragd. Også til denne haugen kom det en snøskuter og denne bragden min sank betydelig!

Jeg elsker fart og spenning men har også stor sans for turer helt alene i stille urørt natur. Jeg synes det er helt unikt å ha denne valg muligheten. Det er også grunn til at mange utlendinger oppsøker norsk natur, den urørte og stille naturen. Norge har noe unikt med allemansretten. En allemansrett fler burde komme seg ut å oppleve, uten å ødelegge grunnen til at de som er der fra før, bruker skog og fjell!

Vi som elsker stille natur må likevel ikke bli helt svart/hvite. Friluftsliv vil utvikle seg mot flere og annerledes brukere. Derfor mener jeg også at ved å være bastant kan noen brukere utvikle seg helt for seg selv å "ta seg til rette" uten samarbeid og dialog. Egne løyper for snøskutere, og egne fjell for beltebiler og helikopter må vi kanskje godtta i fremtiden. Gå heller i dialog! Det er jo lite motstand av etablering av skiheis. Vi som ikke vil ta heis, men være for oss selv, finner jo bare andre fjell å gå på!

Jeg er skeptisk, om alle holder seg innenfor de oppmerkede løypene ser jeg ikke problemet. Men åpning av skuterløyper vil gi flere kjøretøy og jo flere kjøretøy jo flere vil også la se friste til å ta kjøre sine egne veier, bokstavelig talt.

7. mai kan Stortinget åpne for fornøyelseskjøring med snøskuter, selv om et stort flertall av befolkningen er imot.

Les mer på DNT

Sjekk også bloggen til Tommy