Anne Marte Sneve er selve bildet på treningsglede og motivasjon.

For tiden ser vi henne i TV2sporty, en serie som handler om vanlige folk, trening og helse. Ellers motiverer hun hele Norge gjennom treningsinnslag på God Morgen Norge, og på nyåret gir hun ut sin egen bok om styrketrening.

Anne Marte har en solid utdannelse innen trening og helse, men har også studert medievitenskap og psykologi. Hun fant engasjement og interesse i å inspirere og hjelpe andre mennesker, og med en stor treningsinteresse tok hun både kroppsøvnings- og personlig trener-utdannelsen på NIH.

- Fagområdet er hele tiden i utvikling, og for at jeg skal holde meg oppdatert har jeg hvert år tatt nye kurs og kompetanseløft.

Har du alltid vært en sporty og aktiv jente?

- Ja jeg har vel egentlig det. Jeg har vært innom alt fra fotball, basket, dans, ridning, langrenn, slalåm, turn, skihopping, friidrett og håndball. Jeg hadde gym som favorittfag, men husker at jeg syntes det var for mye kjedelig dansing.

Kroppsfiksert samfunn?

Dagens fokus på trening, kosthold og fitness er noe vi alle kan påvirkes av. Anne Marte syns at selve fokuset på trening og kosthold er bra, og liker at flere jenter ønsker å bli sterkere.

-Det som bekymrer litt er at fokuset har en tendens til å bevege seg fra sunt til "for sunt". Balansen mellom det å ha en sunn kropp, til det at for stor del av tankemønstret dreier seg om sunnhet er hårfin. Jeg har møtt mange som sliter med både selvtillit og komplekser. Og jeg blir lei meg når jeg hører om unge jenter som begynner å telle kalorier eller overdriver treningen fordi det ønsker å bli mer lik kjendiser, modeller eller bloggere.

Hun jobber selv innenfor en bransje som er kroppsfiksert, og ønsker å formidle et ideal som er realistisk for de fleste.

Sporty på TV og sporty på jobb

Anne Marte jobber fulltid med trening og helse, og som konsulent for butikkjeden Meny, har hun mulighet til å inspirere mange mennesker.

- Jeg ønsker også å fremme et sunt ideal. Jeg er bevist på hva jeg vil symbolisere. Jeg vil oppleves som sunn og sterk. Å være sunn for meg er en balanse mellom innsiden og utsiden. Å jobbe med disse to prosjektene er utrolig givende. Og er vel mine to hovedbidrag til at alle kan få en aktiv livsstil.

Mange av prosjektene Anne Marte jobber med handler om livsstil og endring til det bedre. Hennes råd til alle som ønsker å endre sin egen livsstil er å starte med deg selv.

- Det er lett å si det, det er verre å gjøre det. Men tar du deg selv som utgangspunkt vil alle endringer være mulige å gjøre. Gir du deg før det har gått 3 uker vil du ikke alltid oppleve dette positive alle som trener aktivt snakker om, som endorfiner, mer energi og overskudd.

Du motiverer mange, hvem motiverer deg?

-Jeg motiveres av dyktige folk med sterkt engasjement som tror på sin sak. Som brenner for og smitter over med sitt engasjement til andre. Hedda Kise, som jeg har jobbet mye med i Sporty og har blitt godt kjent med er en motivasjonsmentor for meg. Hedda har, tross motgang og odds mot seg, en beundringsverdig livsglede i seg.

I en bransje hvor mange konkurrerer for å kunne leve av det de brenner for, finner Anne Marte mange motiverende folk. Likevel syns hun det er synd at noen tråkker andre ned for å komme seg oppover selv.

- Målet vårt er jo sammen å bidra til at flere kommer i aktivitet. Ikke å snakke ned andre som kanskje bruker en annen tilnærming eller filosofi.

Variert trening i hverdagen

Med en jobb som sender henne rundt i hele Norge, er Anne Marte avhengig av å se muligheter til å trene. Stikkordet hennes er variasjon, og enten det er morgenøkter på SATS, bedriftstimer hun selv er med på aktivitetene, eller hjemme på "kjellergymmet", er hun i aktivitet hver dag.

- Noen øvelser følger meg alltid som Markløft, Frontbøy, Armhevinger og Kroppshev. Men utover dette varierer jeg mye fra slynger, kettlebells, til Crossfit-inspirert trening og Hot-Yoga. Selv om kontinuitet er viktig for resultater, er jeg også opptatt av å variere. Jeg skal verken bli styrkeløfter eller maratonløper, heller ha en kropp som får energi og trives også på treningsøktene.

Hvilken type trening elsker du, og hvilken type er du mindre glad i?

-Jeg elsker trening der har det gøy, "glemmer" at du trener og du virkelig er i sonen. Sånn sett var håndball perfekt for meg. Boksing og Crossfit får også fram samme "flytmodus".

Spinning derimot, er derimot det kjedeligste hun vet.

- Jeg gjør det av og til, men er det noe som får meg til å se på klokka ofte så er det spinning.

Treningsglede beskrives best med en stemning!

-Løpetur i lysløypa der jeg bor. Det er litt tidlig på morgenen. Sola er stått opp, men det er enda ikke for varmt. Har unnagjort de første 10 minuttene som er litt tøffe med oppoverbakke og innbytterpust. Jeg har nådd det øvre platået i løypa mi som er 3 km med skogsti i flatt terreng. Pulsen er stabil og jeg flyter bortover. Det er ikke tungt lenger, bare deilig. Fia, hunden min, løper ved siden av og viser vei.

Det er treningsglede for meg!