Kunstneren som ble norgesmester i kettlebells.

I flere år var Bård Solhaug kunster på heltid. I dag er det treningen som dominerer hverdagen hans, både i jobben som personlig trener og som en av utøverne på landslaget i kettlebells.

Bård har alltid trent mye og variert. I yngre aldre var det hopp, langrenn og fotball som gjaldt. I voksen alder ble det mer kampsport og klatring.

De siste årene har han trent mer vekttrening, også som vektløfting, redcord og kettlebells ved siden av løping.

Med på landslaget i kettlebells

Da treningen resulterte i en god plassering i NM i kettlebells i 2012, bestemte Bård seg for å satse, og ble med på landslaget i kettlebells. I år kvalifiserte han seg til å bli med i VM i Russland i november.

- Vi dro fire stykker til Sibir i en uke for å løfte med de beste fra hele verden i Kettlebellsportens vugge, Sibir. Jeg fikk ikke ut potensialet mitt helt, men endte på en 6. plass.

- Ellers har jeg gjort det ganske bra med en 2. Plass på NM i fjor, og 2. og 3. plass på Valhalla Open i juni.

- Det morsomme er at jeg ser for meg flere år med utvikling og konkurranser fremover. Målet er å være med i EM i Ukraina i mai, og VM i Hamburg om et års tid.

Russerne ligger foran

- Det er et voksende internasjonalt konkurrerende miljø i kettlebell sport. Russerne dominerer fortsatt, der er sporten veldig seriøs og utøverne får penger av staten for gode resultater.

- For oss i Norge er det annerledes, men vi kommer etter. På Vestlandet er det flere gode juniorer som vi gleder oss til å se fremover!

Variert trening som passer for alle

Bård trener fire ganger i uken, en mix mellom kettlebells, styrke og kondisjon, eller ren kondisjonstrening.

- I løpet av en økt løfter jeg veldig mang kilo, så kroppen trenger en viss restitusjonstid til neste økt.

- Hvis man skal bruke et ord som funksjonelt for å beskrive en treningsform, fyller kettlebells de aller fleste krav: Du trener utholdenhet, styrke, smidighet og balanse - alt ved hjelp av et enkelt verktøy.

- Uansett om du er nybegynner eller best i verden vil du alltid få masse tilbake for treningstiden du legger ned.

Skadefri av kettlebells

I følge Bård er skadefaktoren blant de som trener kettlebells lav.

- Men man må ikke trene for mye, for tidlig , for tungt, med for lite hvile. Da skjer negative ting, som med all annen trening.

- Noen får litt vondt i underarmen der kulen treffer ved cleans for eksempel, men det er mest av alt en teknisk greie, og ved bruk av litt gode wristbands er mye gjort fro å unngå dette.

- Selv startet jeg med kettlebells fordi jeg ikke kunne løpe pga akillesproblemer, og en dårlig skulder. Begge deler er helt friskmeldt nå.

Artikkelen Vant NM i kettlebells er hentet fra Bratrening.no