Foto: Thinkstock

Hva slags tilskudd er best å ta hvis man ønsker raskere fremgang i treningen?

Jeg vil verken opp eller ned i fettprosent, men ønsker å bygge muskler raskere. Hva slags tilskudd bør jeg ta for å få til dette?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei!

Den mest effektive måten å bygge muskler på, er å være i positiv energibalanse samtidig som du trener hardt/nok og passer på å få i deg det du trenger av protein og karbohydrater etter trening. Positiv energibalanse innebærer at du får i deg mer energi enn du forbruker. Da vil du gå opp i vekt, men så lenge du spiser riktig og trener nok, vil den ekstra vekten bestå av muskler.

Hvis du ønsker å få mer muskler, men likevel ikke gå opp i vekt, så betyr jo det at du må ned i fettprosent. For å få til dette, må du være i negativ energibalanse, altså få i deg mindre kalorier enn du forbruker, samtidig som du trener hardt og sørger for at du får i deg det du trenger av karbohydrater og protein etter hver treningsøkt. Det er mulig å bygge muskler på denne måten også, men det går saktere enn hvis du er i positiv energibalanse.

Så til ditt egentlige spørsmål: Det er fullt mulig å bygge muskler uten å ta tilskudd av protein. Så lenge du spiser variert, og sørger for at du får i deg protein etter hver trening, helst til alle dagens måltider, så trenger du ikke å ta proteintilskudd. Proteiner får du fra egg, melkeprodukter, kjøtt, fisk, kylling, skalldyr og belgfrukter. Spiser du et "vanlig" middagsmåltid som inneholder fisk, egg, kjøtt eller kylling, eller et "vanlig" brødmåltid med et par skiver brød med proteinrikt pålegg + et glass melk, så får du i deg det du trenger av karbohydrater og protein etter en treningsøkt.

På travle dager der du kanskje ikke rekker å spise et skikkelig måltid etter trening, kan du godt drikke en proteindrikk eller ta en treningsbar, men dette er altså ikke nødvendig så lenge du får spist et skikkelig måltid.

Når det gjelder andre tilskudd, så viser forskningen at kreatin kan øke prestasjonen, og dermed gjøre at du kan bygge muskler lettere. Så, tilskudd av kreatin er selvfølgelig noe du kan vurdere. Men ikke alle responderer på kreatin, og det er også slik at man vil gå litt opp i vekt av kreatin.

Håper dette var svar på det du lurte på!

Beste hilsen Cathrine Borchsenius