Foto: Flickr/Richard Masoner

Bremser kroppens egen produksjon av antioksidanter.

I kroppen vår dannes det hele tiden stoffer som kalles for frie radikaler. Frie radikaler dannes blant annet av sigarettrøyk, stress, store mengder alkohol, radioaktiv stråling, forurensning, for mye sol, eller infeksjoner forårsaket av virus eller bakterier.

Kroppen brytes ned

Det er helt naturlig og helt nødvendig at det dannes en viss mengde frie radikaler i kroppen, men blir det for mye oppstår det som kalles for oksidativt stress som kan giskade på kroppens celler, arvestoff og organer.

Det er blant annet oksidativt stress som årsaken til at kroppen eldes og at vi kan få livsstilssykdommer som kreft, diabetes og hjerte- og karsykdommer. Det vil også oppstå oksidativt stress i muskulatur ved hard trening, noe som kan skade muskelen og redusere prestasjonen.

Derfor trenger vi antioksidanter

Antioksidanter er stoffer som bekjemper den skadelige virkningen av oksidativst stress. Antioksidanter får du fra antioksidantholdige mat- og drikkevarer som frukt, bær, grønnsaker, urter, krydder og helkorn, men kroppen danner også antioksidanter selv.

Hvor mye antioksidanter kroppen din produserer, avhenger av arv, kosthold og livsstil. Jo sunnere du lever, desto mer antioksidanter vil kroppen din sannsynligvis lage.

Antioksidanter og trening.

Når vi vet at trening er med på å danne oksidativt stress i muskulaturen, skulle man teoretisk sett tro at trening er skadelig og noe som bare bryter ned kroppen.
Det kan også være lett å tro at det vil være gunstig å fylle på med antioksidanter for å begrense den skadelige effekten av dette oksidative stresset. Men slik ser det ikke ut til å være.

Forskning viser nemlig at de som tar tilskudd av antioksidanter får en dårligere treningseffekt enn de som ikke tar tilskudd.

Undersøkelse blant idrettutøvere

Allerede i 2005, fant Arne Skaug og Ole Sveen fra Høgskolen i Østfold ut at fotballspillere som tok tilskudd av antioksidanter hadde dårligere V02 max resultater enn de som ikke tok tilskudd. VO2 max er et mål på hvor god fysisk form man er i.

I 2009 presenterte Skaug, Sveen, og Raastad fra Norges Idrettshøyskole en ny undersøkelse der de kunne vise noe av de samme resultatene.

I denne studien testet de antioksidanttilskuddet Lifepak på godt trente idrettsutøvere. Deltakerne gikk gjennom 6 uker med hard utholdenhetstrening. Halvparten av deltakerne fikk antioksidanttilskudd , de andre fikk placebo.

Etter 6 uker, så de at idrettsutøverne som hadde fått antioksidanter hadde en høyere konsentrasjon av antioksidanter i blodet, men at de ikke hadde noen økning i VO2 max. Den andre gruppen som bare hadde fått placebo, men trent like mye, hadde fått en markert økning i VO2 max.

Disse restultatene tydet altså på at antioksidanttilskudd kan føre til dårligere prestasjon.

Derfor kan tilskudd ødelegge treningseffekten.

Forskerne er ikke helt sikker på hvorfor antioksidanttilskudd har en negativ innvirkning på treningseffekten, men en mulig forklaring kan være at tilskudd av antioksidanter forstyrrer kroppens egen produksjon av antioksidanter som normalt skjer etter en treningsøkt.

Normalt sett vil nemlig trening øke kroppens eget antioksidantforsvar. Dette er grunnen til at trening ikke er skadelig til tross for at det fører til oksidativt stress.Sluttresultatet blir derfor at man får bedre beskyttelse mot oksidativt stress ved regelmessig fysisk aktivitet. Dette er sannsynligvis noe av grunnen til at fysisk aktivitet har en gunstig effekt både på helse og prestasjon.

Men, tar du tilskudd av antioksidanter kan du altså forstyrre denne prosessen slik at kroppen ikke selv øker sitt antioksidantforsvar. Dermed kan treningseffekten reduseres.

Mat fremfor tilskudd

Får du i deg mye antioksidanter gjennom naturlig mat og drikke, reduserer du risikoen din for å bli syk. Men det er ikke dermed sagt at det er lurt å fylle på med antioksidanter i form av tilskudd. Undersøkelser viser nemlig at antioksidanttilskudd ikke bare kan gå utover treningsresultatene, men at det også kan være skadelig for helsen.

Det beste du gjør for din egen kropp, form og helse er derfor å spise rikelig med antioksidantrik mat som frukt, bær, grønnsaker, urter, helkorn, kaffe og te, og droppe bruken av antioksidanter i form av piller og pulver.

Kilder:
www.forskning.no
Idrettsernæring, Ina Garthe og Christine Helle