Foto: Robert Bos

Vakre opplevelser og super trening.

I store deler av landet er det lite snø. Dette gir ofte speilblank is på mange vann, og flotte muligheter for veldig bra trening og fine opplevelser!

Bruk de skøytene du har

Hvis du skal på tur med skøyter, kan du selvsagt bruke hockey eller langdistanse skøytene du har fra før.

Hockey skøyter er noe mindre advendelig da de har kort bvegelsesbane, langdistanseskjøyter gir deg mer flyt og lange skjær.

Skal du på lange turer, er det bedre med skøyter som har et festesystem der du kan feste på fjellsko eller forskjellige skisko.

Bindingssystemet for fjellsko gir som hokeyskjøyten kortere skjær mens skisko løsningen ligner mer på langdistanseskøytene.

Den mest brukte løsningen er solide skøytebindinger med tilhørende sko av typen NNN-BC systemet. Dette er utstyr som tåler en støyt i tilegg til at du kan ha på deg varme og gode sko.

Salomon sin bindingsløsning fungerer også meget godt.

Velger du et utstyr som dette, kan du lett gå fra vann til vann, og ha en hel dag ute på isen!

Viktig med sikkerhet

Når du skal på skøytetur, er det lurt å gå sammen med noen andre. En skøytetur med venner er ikke bare koselig, men gjør også turen tryggere.

Av utstyr er det et absolutt minimum at du har ispigger rundt halsen. Du bør også ha en kasteline hengende på beltet.

I tillegg må du ha en fløyte for å tilkalle oppmerksomhet ved uhell. Ha også med deg tørt tøy i en vanntett pose i sekken!

Du bør også ha isstaver. Disse kan brukes til fremdrift men er først og fremst for å teste isen der du er usikker.

I tillegg kan kne og albuebeskyttelse være smart ved fall. Det holder også knærne varme. Hjelm er også anbefale for uerfarne. Fordi du kan møte overflatevann, kan det være lurt å ha på gamasjer.

Mange større butikker selger både skøyte og sikkerhetsutstyr.

Oslo Sportslager har greit med utvalg . Nettbutikken Skatemate har godt utvalg og mange tips! Skiforeningen oppdaterer ofte om is og andre tips for Oslomarka. NVE har oppdaterte is meldinger for hele landet.

Artikkelen Gå på tur med skøyter er hentet fra Bratrening.no