Makspulsen synker med økende alder.
Pulsstyring under trening er et godt brukt verktøy som kan hjelpe deg til økt prestasjon. For å få mest ut av dette er det anbefalt å utføre en makspulstest slik at du vet hvilket potensiale du har under trening, og dermed kan tilpasse treningen din til dette.
Makspuls gir ikke et bilde av din fysiske form
Maksimal hjertefrekvens er enkelt forklart det maksimale antall slag hjertet ditt kan slå i løpet av et minutt. Dette er genetisk bestemt, synker med økende alder (for de aller fleste som ikke er ekstremt godt trente utøvere), og sier ingenting om din fysiske form.
Makspuls er altså et referansepunkt i forhold til å regne ut din treningspuls i ulike intensitetssoner, for eksempel 85 % av makspuls ved svært anstrengende intensitet.
Utregning eller makspulstest?
En svært enkel måte å få en pekepinn på hvor din makspuls ligger er å bruke en av de mange utreningsformlene for makspuls, et enkelt eksempel er 226-alder. Disse utregningene har store avvik både opp og ned på skalaen, og bør kun brukes om du absolutt ikke kan ta en makspulstest. Dette er på grunn av at det å trene med feil makspuls som grunnlag for utrening av intensitetssoner vil gi en feilaktig treningspuls, og ikke vise ditt egentlige potensiale.
Å ta en makspulstest anbefales altså til alle som bruker pulsstyring, eller som har lyst til å begynne med det. Testen kan du lese om her.
Ikke glem å ta ny test, eller å justere makspulsen!
Har du tatt en makspulstest er dette et godt utgangspunkt til å trene mer målrettet frem mot dine treningsmål, men ikke glem å ta en ny test etterhvert.
Fordi makspulsen synker med økende alder er det altså viktig å ta en ny test etter noen år, om du ønsker å få et mer korrekt tall å gå etter. En enkel måte er å dra av et slag per år du har blitt eldre på den daværende makspulsen, men dette blir da noe unøyaktig.
Hvor mye pulsen synker per år, om den synker gradvis, eller hopper flere slag etter å ha holdt seg på samme stedet noen år er ikke tydelig beskrevet i vitenskapelige artikler, og kan derfor være også være individuelt.
Uansett om du ønsker å ta en makspulstest for så å trekke fra slagene, eller om du utfører en makspulstest med jevne mellomrom etterhvert som årene går, er det viktig å justere makspulsen med aldere. Trener du med de samme makspulsen, og dermed samme treningspuls i de ulike intensitetssonene over flere år vil dette gi et feilaktig bilde av din fysiske form etterhvert. Dette er fordi makspulsen du hadde for fem år siden resulterer i høyere treningspuls i intensitetssonene, enn med bruk av din faktiske makspuls i dag.
For mange er pulsstyring selve nøkkelen til økt prestasjon, og her blir justering av makspulsen med økende alder svært viktig. Er du dermiot ikke så inne i bruken av pulsen under trening vil dette ikke være så viktig, men du bør likevel ta hensyn til synkende makspuls.
Pulsen hjelper deg til bedre form
Uansett om trening og puls er svært viktig, eller ikke så viktig for deg, vil det å bli kjent med pulsen være lurt. Kjenner du pulsen din, og vet hvordan den reagerer på ulik fysisk form vil dette kunne hjelpe deg til bedre form. Et riktig steg for å bruke pulsen er å utføre en makspuls, og å følge med på denne fremover jo eldre du blir.
Les mer om pulsen her.