Det er ingen tvil om at intervalltrening funker. Men trening ved lavere intensitet er også viktig!

I de siste årene har det vært mye fokus på 4x4 og høyintensitetstrening som den mest effektive treningsmetoden for å forbedre utholdenheten eller kondisjonen.

Bedre form med intervalltrening

4x4 betyr 4 min høy intensitet av en aktivitet der du blir så andpusten at du ikke kan føre en samtale etterfulgt av 3-4 min betydelig roligere intensitet, men ikke ned mot “hvilepuls”. Dette gjør du 4 ganger etter hverandre.

Med denne type trening 2-3 ganger i uka, ca 30 min inklusive oppvarming, er mye gjort. Professor Jan Helgerud mfl fra NTNU i Trondheim har forsket seg fram til denne modellen som den mest effektive.

Viktig med mengdetrening

Til tross for at alle er enige om at intervalltrening gir resultater, understreker mange av trenerne til toppidrettutøvere viktigheten av å også trene ved lavere intensitet.

Både trenerene til Grete Waitz, Ingrid Kristiansen og Petter Northug hevder at mengdetreningen med lav intensitet i pratetempo er en nøkkelfaktor til bedre utholdenhet og suksess.

Ja takk, begge deler

4x4 har blitt en populær treningsform fordi den gir merkbart bedre kondisjon, men også fordi den er tidseffektiv for oss “stressede” mennesker.

Men selv om intervalltrening fungerer, er det mye som tyder på at det beste er å kombinere slike høyintensitetsøkter med treningsøkter der du trener i et roligere tempo over lengre tid.

Begynn gjerne med intervalltrening for å komme I bedre form, men fortsett også med turer i skog og mark, på fjell og vidde, i kajakken og på sykkelen, svømming, dans og jogging i pratetempo!

Hvis du ønsker å bedre formen, men ikke helt finner motivasjonen, kan det være lurt å få litt drahjelp og motivasjon fra en treningsveileder eller PT. Ofte vil enkle tips og en motiverende trener være det som skal til for at du øker styrke og kondisjon betydelig.