Foto: Flickr/idhren

Skånsomt og mer naturlig å lande på forfoten.

Kanskje har du allerede sett noen som løper barbeint eller med sko som ligner hansker. Dette er den nye løpestilen som kalles forfotløping. I følge ekspertene er denne løpestilen ikke bare mer naturlig for kroppen vår, men også mest skånsom for ben, knær og hofter.

Dette er forfotløping

Når du løper ”vanlig” i en dempet løpesko, vil du lande på hælen, for deretter å rulle over til tåballene for å dempe støtet. Når du lander med hælen først, får du en kraft som tilsvarer 3 ganger din egen kroppsvekt ned i hælen med et smell. Lander du derimot på mellom- eller forfoten slik du gjør når du løper barbeint eller med forfotsko, fjærer fotbuen, ledd og sener, og fordeler trykket over tid.

Løper du barbeint eller med forfotsko, vil du ikke klare å lande rett på hælen. Fettputen under foten din vil nemlig ikke tåle en slikt kraft, det vil gjøre altfor vondt. Dermed vil du ende opp med å lande lenger frem på foten når du løper barfot eller med forfotsko.

Skapt til å løpe

En av de første barfotentusiastene er amerikanske Christopher McDougall som har skrevet boken ”Born to run”. Han hadde vondt i beina, og fikk beskjed av legen at de var løpingen som var problemet. Dette hadde han vanskelig for å tro, og viste blant annet til Tarahumara indianerne i Mexico som løper uten noe annet på beina enn tynne sandaler. McDouglass bestemte seg for å finne ut av dette, og reiste til tarahumaranes hjemland der han raskt ble overbevist om at vi mennesker er skapt til å løpe- uten joggesko.

Dette mener også paleoantropologen Daniel Lieberman ved Harvard University. Vi er ikke raskest eller sterkest i dyreriket, men vi er de som holder ut lengst. Det er få dyr som slår oss på utholdenhet. Vi mennesker er altså skapt til å løpe, uten sko.

Gradvis tilvenning

Forfotløping er skånsomt for kroppen, men det krever tilvenning å skulle løpe på mellom- og forfoten for en fot som er vant til godt dempete sko.

En tradisjonell løpesko har en høydeforskjell fra hæl til forfot på 12-16 mm. I de nye forfot og barfot skoene er det omtrent ingen høydeforskjell foran og bak. Det finnes også dempede sko med liten forskjell mellom hæl og forfot som gjør at du kommer mer på forfoten enn hvis du løper med tradisjonelle løpesko.

For å unngå skader, bør du starte med slike sko, for deretter å evt. gå over til helt falte barfot- eller minimalistsko. Det er også lurt å gå rolig frem slik at du unngår skader.

Kilde: www.loplabbet.no