Foto: Flickr caitlinator

Sliter du med skulderplager er du ikke alene.

Skulderen er et av kroppens mest avanserte ledd, og det er mange muskler som samarbeider rundt skulderleddet og skulderbladet.

 Skulderleddet har en relativt liten leddflate, og mange store og små muskler som skal samarbeide for en optimal funksjon. Kanskje ikke så rart at mange sliter nettopp med smerter i skuldrene. Men hva er egentlig årsaken til smertene, og er det noe du kan gjøre for å bli bedre?

I første omgang må vi skille mellom skuldersmerter fra selve leddet, og skuldersmerter fra muskulaturen i området rundt. Mange som sliter med skuldrene har smerter som lokaliserer seg i overgangen mellom skulder og nakke, eller ned mellom skulderbladene.

Denne typen skuldersmerter er som regel muskulære smerter, og behøver slett ikke ha noen sammenheng med selve skulderleddet. Smertene kan eksempelvis ha sitt opphav i stress, ensformige arbeidsstillinger eller -oppgaver, og musebruk.I noen tilfeller kan smertene skyldes slitasje, og skader i eksempelvis nakken. Det er derimot mer uvanlig.

Det er viktig å skille denne typen skuldersmerter fra smerter som stammer fra selve skulderleddet. Smerter som stammer fra skulderleddet vil oftest oppleves "ytterst i skulderen" eller i overarmen, og oftest kun i en skulder av gangen. I mange tilfeller er denne typen skuldersmerter muskulære smerter, men det kan oftere være sammenheng med skader og slitasje i de anatomiske strukturene, i selve leddet.

Når man har lokalisert årsaken til plagene og stilt rett diagnose, har vi et godt utgangspunkt for bedring. En konsultasjon hos en fysioterapeut kan resultere i en konkret diagnose og årsaksforklaring, slik at pasienten forstår sammenhengene og hvilke tiltak som er nødvendige for å bli bedre.

"Operasjon siste utvei"

"Operasjon er alltid siste utvei" pleier jeg å si til mine pasienter, men det er en sannhet med modifikasjoner. Dersom du pådrar deg konkrete, strukturelle skader i skulderen som medfører smerter og plager man ikke forventer skal bedres, er operasjon et nødvendig alternativ.

I disse tilfellene snakker vi om blant annet brudd, overrivinger av sener og muskler, og store forkalkninger. Hvert tilfelle må vurderes enkeltvis. I de aller fleste tilfeller av skuldersmerter snakker vi ikke om så alvorlige skader som nevnt over, og det er mye du kan gjøre selv for å lindre smertene.

Hva kan du gjøre?

Muskulære plager, enten lokalisert "oppå" eller "ytterst i" skuldrene reagerer ofte bra på trening, men ikke all trening passer for alle. Det gjelder å finne de tiltakene som passer for deg. Personlig er jeg veldig for basisøvelser.Tung styrketrening utført i rolig tempo, i kombinasjon med slyngetrening, er øvelser som utfordrer stabilitet, styrke og balanse.

Vi er skapt for bevegelse og variasjon. Dessverre har altfor mange stillesittende jobber, og beveger seg mindre enn de burde. WHO sier at du bør være i moderat fysisk aktivitet minst 30 minutter om dagen, for ikke å defineres som inaktiv.

Skuldersmerter er dog ikke noe kun inaktive mennesker sliter med. Enten du trener hver dag, eller aldri, kan det være andre faktorer som medvirker til og vedlikeholder dine smerter. I disse tilfellene er det lurt å tilstrebe variasjon i hverdagen og i treningen.

I tillegg er det en klar sammenheng mellom kort/stram muskulatur, og muskelsmerter. Uten tilstrekkelig bevegelse og mosjon blir du stivere i leddutslagene, og er derved mer disponert for blant annet skuldersmerter.

Fem små grep

  1. Reis deg opp, rull med skuldrene, 10 ganger frem – 10 ganger tilbake
  2. Fold hendene, strekk armene rett fremover og vend håndflatene fra deg, mens du krummer ryggen og lar hodet falle rolig fremover.
  3. Fold hendene bak ryggen/setet, skyt brystkassen frem og trekk skuldrene bakover samtidig som du presser hendene lengst mulig bakover.
  4. Len hodet over til den ene siden, press motsatt skulder /arm ned til du kjenner det strekker i nakke-skulder området, hold 20 sek og gjenta på motsatt side.
  5. Gjenta alle øvelsene en gang til. Dette kan gjerne gjentas hver time, eller etter behov.

Oppsøk hjelp

Skuldersmerter er i de fleste tilfeller heldigvis ikke noe "vi må leve med". Men du må investere litt tid, og være villig til å endre på faste rutiner. Oppsøk en fysioterapeut som kan trening, og kan hjelpe deg i gang med fornuftige tiltak. Noen ganger trengs det litt behandling for å bli bedre.

Vær kritisk, og ikke gå til behandling mange ganger dersom du ikke blir bedre. Husk på at ingen kan behandle deg varig bra, uten at du også selv gjør endringer på treningen eller hverdagen.

Artiklen er hentet fra www.bratrening.no