Foto: Thinkstock

Det er ikke alltid lett å vite om trening vil gjøre deg bedre eller verre hvis du er litt småsyk.

Her er noen greie tommelfingerregler for trening og sykdom. 

  • Mild til moderat fysisk aktivitet er som regel OK hvis du er forkjølet, men ikke har feber. Øvelser kan også hjelpe deg å føle deg bedre ved å midlertidig lindre tett nese. 
  • Fortsett med treningen hvis tegn og symptomer er "over nakken" - som for eksempel rennende nese, tett nese, nysing eller sår hals. Vær imidlertid forberedt på å redusere intensiteten av treningen hvis nødvendig.
  • Utsette treninge hvis tegn og symptomer er "under nakken" - som for eksempel brystet, hakkende hoste eller urolig mage. Likeledes, ikke tren hvis du har feber, betydelig tretthet eller omfattende muskelsmerter.
  • Hvis du velger å trene når du er syk, lytt til kroppen din. Hvis tegn og symptomer blir verre med fysisk aktivitet, bør du redusere belastningen eller utsette trening litt til. Gjenoppta treningen rutine etter hvert som du begynner å føle deg bedre.
  • Når du ikke føler deg vel, er det vanskelig å forutse om trening vil du føle deg bedre eller verre. De fleste kvier seg for å slutte å trene når de er syke, fordi det kan være vanskelig å gjenoppta trening igjen. Men det er perioder når du trener ved sykdom som kan være potensielt farlige.
  • Du bør aldri trene når du har en temperatur på 38 grader C eller over. Trening ut når du har feber kan føre til at kroppstemperaturen til å stige enda høyere, kan føre til bla heteslag. En feber er en indikasjon på kroppen slåss et virus. Trening kan føre til et virus å invadere hjertemuskelen eller hjerteposen, posen rundt hjertet.
  • Når kroppstemperaturen er over normalen, er væskebalansen redusert, og dermed øker risikoen for dehydrering og påfølgende komplikasjoner knyttet til den opprinnelige sykdommen. Derfor skal du alltid drikke rikelig med væske for å unngå dehydrering. Ikke forsøk å kutte ned på mat når du har feber og ikke kan trene.
  • Hvis du har en forkjølelse, men ingen feber, er lett trening fint. Ny forskning viser at du kan legge like mye arbeid i en treningsøkt når du har en forkjølelse som når du er frisk. Forskerne fant lungekapasitet av infiserte studentene var den samme som for de studentene som ikke var syke. Faktisk rapporterte syke studentene som trener ikke følte noe mer anstrengende enn vanlig. "Men du kan ikke "svette ut" en forkjølelse, konkluderer studien.
  • Hvis du har vedvarende hoste eller hvis du hoster opp slim, kan lungekapasiteten reduseres. Dette indikerer at du kan ha en infeksjon i luftveiene, og trening bør unngås
  • Gastrointestinale symptomer som kvalme, oppkast og diaré resulterer i dehydrering. Rehydrering kroppen kan ta flere dager, så unngå trening inntil symptomene er helt forsvunnet
  • Avslutt trening dersom du føler deg kvalm, svimmel, får tåkesyn, har uventede eller brå nedgang i svetteproduksjonen, eller hvis du føler deg så svak og vaklende du kan ikke holde skjemaet. Det er viktig å lytte til kroppen din. Aldri prøv en ny aktivitet eller en hardere eller lengre trening når du ikke føler deg bra.
  • Det er en enkel regel å følge når det gjelder å avgjøre om eller ikke å trene når du er syk. Hvis symptomene oppstår over nakken, for eksempel rennende øyne, nysing, tett nese og kløende hals, så er moderat aktivitet vanligvis ikke skadelig. Men hvis symptomene oppstår under halsen, som i hoste, feber, muskelsmerter eller kvalme, er det best å vente til symptomene er helt borte før du starter med trening igjen.