Der vi tidligere gikk på tur, sykler vi i dag.
For deg som liker å svette deg oppover og ønsker action i nedoverbakkene, er stisykling helt perfekt. Sykkelsesongen på sti kan bedrives hele vinteren på snøfattige steder, mens på fjellet må man vente ut juni for å kunne drive med stisykling.
Flere sykler å velge mellom
Det finnes ikke sykler som kan brukes til alt. Noen er best på grusveier i marka, mens i fjellet trengs grove stisykler. Det som er den store forskjellen på de ulike syklene, er hvor solide de er og hvor mye slag demperne kan tåle.
Sykling på grusveier
På grusveier fungerer i teorien alt, her er det vekt og hvor nøyaktig og bra utstyret er. Prisen øker med fartsfølelsen. Her velges ofte kun demper på gaffelen.
Lett fulldemper for grus og stier
Ønsker du å sykle grus men bevege deg litt ut på fine stier, er en lett fulldemper å foretrekke.
Vekten er rundt 9 kilo, og man velger ofte fint mønstrete dekk. Med en fulldemper får armer og rygg ofte mindre belastning, og du kommer deg lettere over vanskelige partier. Du får også mer glede av nedoverbakkene.
Lette stisykler
Sykler du mest sti, men lange enkle turer, bør du velge lette fulldempere. Disse har rundt 120 mm vandring/bevegelse på demperne.
Syklene har slakkere vinkler er mere robuste enn rene grusrittsykler, litt mer robuste og det velges kraftigere dekk som gjør at du kan sykle på jord og på gjørmete stier.
Tenker du å sykle like mye på sti som på grus, kan denne kategorien av sykler være det beste valget.
Stisykler i mellomklassen
Dette er den mest populære gruppen av sykler for stisyklistene i Norge. En slik stisykkel fungerer til stort sett alt, den klatrer bra i steinete kneiker, og du kan ha meget stor fart i heftige nedoverbakker.
En slik sykkel får store slag fra steiner og groper i terrenget og trenger rundt 150 mm vandring i demperne. Dette er også valget hvis du tar med deg sykkelen på turer i fjellet.
Kraftige stisykler for deg som liker adrenalin
Dette er sykkelen for adrenalinjunkies. Nå begynner vi å nærme oss rene utforsykler, men har fortsatt fremkommelighet oppover selv om syklene er laget for nedoverturen. Vandringen er 160 mm eller mer, og alt du ser på sykkelen er grovt.
Glidende overganger
Dette er en hovedoversikt over ulike typer sykler, men det er glidende overganger og det er flere måter å dele inn terrengsyklene på.
Det finnes også forskjellige dimensjoner på hjulene. Den vanlige stisykkelen har 26 tommers hjul, men det finnes også 27,5 og 29 tommers hjul. Her er det ofte erfaringen som avgjør hva man foretrekker.
Valg av sko og pedaler
Om du velger klikkpedaler som sitter fast i skoene eller vanlige flate pedaler er en smakssak men mange som er på langturer velger klikk pedaler.
For nybegynneren kan det uvant å ta seg ut av pedalen og da kan vanlige flate pedaler med «pigger» være løsningen. Til disse pedalene finnes egne sko med god friksjon, men en god «skatesko» kan også fungere.
Ikke glem sikkerheten!
Når du sykler i uryddig terreng, må du forvente at du kan falle, selv om det sjeldent skjer store skader.
Standard beskyttelse som du må ha er; stihjelm, gode hansker og kne beskyttelse. Det kan også være godt med albuebeskyttelse.
For ren nedover rettet sykling, bør du også bruke helhjelm og ryggbeskyttelse. Noen ønsker også skulder- og leggbeskyttelse.