Spiser du nok fiber? I tilfelle er du nokså alene.
De aller fleste får i seg langt mindre fiber enn den anbefalte dosen på 30-35 gram per dag. Og det er synd, for fiber er medisin for kroppen.
Frisk med fiber
Undersøkelser viser at de som spiser nok fiber har redusert risiko for diabetes type 2, hjerte- og karsykdom og visse former for kreft. Dessuten er det hevet over enhver tvil at fiberrik mat er bra for fordøyelsen og motvirker forstoppelse.
Bra for vekten
Forskning tyder også på at det er lettere å holde vekten, eller gå ned i vekt hvis du spiser nok fiber. Dette er egentlig ganske logisk, ettersom fiberrik mat metter godt og dermed får deg til å spise mindre. Mat med mye fiber gir et jevnt blodsukker, noe som i seg selv har vist seg å gjøre det lettere å regulere vekten. Og når det i tillegg er slik at mat som er naturlig rik på fiber, slik som grønnsaker, knekkebrød og klibrød, også inneholder lite kalorier, er det ikke så vanskelig å forstå at det er lettere å regulere vekten med et fiberrikt kosthold.
Fiber og fullkorn
Mye av fibret vi spiser, kommer fra korn. Korn er bygget opp av tre deler; kli, kim og kjerne. Kli og kim som sitter i de ytre delene av kornet, har et mye høyere innhold av kostfiber, vitaminer og mineralstoffer enn den stivelsesrike kjernen. Fiber får du også gjennom hele korn og sammalt mel.
Sammalt mel er mel laget av hele kornet, og inneholder derfor langt mer fiber, vitaminer og mineraler enn siktet mel. Jo større andel fullkorn det er i et brød, jo mer hele korn og sammalt mel er det. Dette er positivt ettersom undersøkelser blant annet tyder på at fullkorn kan redusere risikoen for kreft.
Grovhetsprosent og Brødskalaen
Det kan være vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseende. For å vite om et brød er grovt nok, bør du sjekke to ting: Brødskalaen og grovhetsprosenten. Brødskalaen angir hvor stor andel sammalt mel, hele korn eller kli et brød inneholder, og er delt inn i fire kategorier. Fint, halvgrovt, grovt og ekstra grovt brød.
Når du velger brød kun ut fra brødskalaen, så vær oppmerksom på at et brød som kategoriseres som grovt, kanskje bare inneholder 50 % sammalt, mel, hele korn eller kli. Grovhetsinndelingen er nemlig som følger:
- Fint; 0-25 % sammalt mel, hele korn eller kli
- Halvgrovt; 25-50 % sammalt mel, hele korn eller kli
- Grovt; 50-75 % sammalt mel, hele korn eller kli
- Ekstra grovt; 75-100 % sammalt mel, hele korn eller kli
Sjekk grovhetsprosenten
For å være helt sikker på at brødet du kjøper er skikkelig grovt, bør du sjekke grovhetsprosenten (som står i varedeklarasjonen bak på brødet). Jo høyere dette tallet er, desto grovere er brødet. Skal du ha et brød som virkelig er grovt, bør du velge et som har en grovhetsprosent mellom 75 % og 100 %.
Hvis du verken har tilgang på grovhetsprosent eller brødskalaen (for eksempel på et bakeri), så kan du finne ut mye ved hjelp av en enkel veietest. Jo tyngre brødet er, desto grovere er det høyst sannsynlig.