Vi har et helt nytt år foran oss, og mange har et mål om å fokusere litt ekstra på kostholdet i året som kommer.
Så lenge vi ikke snakker detox, haugevis av regler og lange lister med nei-mat, så kan litt ekstra fokus på kostholdet være bra! Særlig hvis vi er mest opptatt av mat vi gjerne kan spise mer av, og ikke altfor opphengt i alt vi ikke bør spise.
Her er 5 enkle tips til mat vi gjerne kan være litt ekstra bevisst på å få i oss nok av.
1. Mer fiber
Fiber er noe de fleste av oss gjerne kan få i oss mer av. Nok fiber bidrar til bedre fordøyelse, bedre metthetsfølelse, jevnere blodsukker, og er dessuten gunstig for tarmfloraen vår som igjen virker positivt inn på helsen. Gode kilder til fiber er grove kornprodukter, belgvekster, grønnsaker, bær, nøtter og frukt.
Derfor bør du spise fiber og fullkorn
2. Flere planter
I tillegg til å spise så mye grønnsaker og planter som mulig, så er det også smart å velge så mange ulike typer som mulig! Grunnen til dette er at hver plantetype inneholder en helt unik sammensetning av plantestoffer og næringsstoffer. En del forskere mener at det optimale er at vi får i oss minst 30 ulike planter hver uke. Det høres kanskje veldig mye ut, men det er faktisk ikke så vanskelig hvis du først prøver.
3. Fokus på råvarer
Det er mye fokus på ultraprosessert mat for tiden. Et høyt inntak av ultraprosessert mat og drikke er assosiert med overvekt og dårlig helse. Om dette skyldes selve prosesseringen eller at denne typen mat og drikke inneholder lite råvarer, lite av de plantestoffene og næringsstoffene vi trenger, og ofte mye sukker, salt, mettet fett og tilsetningsstoffer er egentlig ikke så viktig. Poenget er at det er smart å begrense «ferdigmaten» og velge mer råvarer og mat du kan lage fra bunnen av.
4. Gjerne fermentert
Det er stadig mer forskning som tyder på at en god og variert tarmflora er assosiert med bedre helse. Vi vet enda ikke nok om hvordan vi bør spise for å fremme en gunstig tarmflora, men det er en del som tyder på at mye planter, fiberrik mat, og fermentert mat er bra. Med fermentert mat menes feks yoghurt, kefir, Biola, kombutcha, og syrnet mat som surkål. Spis gjerne noe av dette daglig!
5. Tilskudd hvis det trengs
Spiser du nok og variert, får du antakelig i deg alt du trenger. Men det er visse næringsstoffer mange av oss får for lite av fordi vi spiser lite av de matvarene som er gode kilder til disse næringsstoffene. Dette gjelder for eksempel vitamin D og omega-3. Mange får også i seg for lite selen og jod, og en del kvinner får heller ikke nok jern. Får du ikke nok av disse næringsstoffene gjennom maten, er det smart å ta som tilskudd. Mer om dette i senere poster.