Katie Chase / Unsplash

Og dette bør du passe på om du reiser utenlands.

Nylig ble det avdekket at egg fra flere land i Europa inneholder et giftig insektsmiddel som kan ved større inntak føre til skader på lever, nyrer og skjoldbrukskjertel hos oss mennesker. I mange land trekkes nå egg som kan inneholde «fipronil» fra markedet. Denne skandalen en er nyttig påminning om hvor trygge norske egg faktisk er. Og fordi vi knapt importerer egg fra utlandet, kan egg i norske matbutikker regnes som helt trygge.

Vi har tatt en prat med ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn, Kommunikasjonssjef for Nortura SA, om hvorfor norske egg er så trygge.

Hvorfor er norske egg verdens tryggeste?

Norge har i mange år vært selvforsynt med egg. Vi har tilpasset produksjonen til forbruket og derfor har vi ikke hatt behov å importere mye egg fra Europa, forteller Kinglebotn. Den store graden av selvforsyning med egg gjør at vi har god kontroll på produksjonen og smittestoffer i norske egg. Norske egg inneholder verken giften fripronil eller farlige salmonellbakterierer.

- Vi har noe som heter reguleringsimport. For eksempel ved juletider så øker forbruket vårt av egg, da hender det at vi importerer egg fra Finland eller Sverige for å dekke etterspørselen, sier Kringebotn, men både Sverige og Finland har salmonellatrygge egg. Importeggene brukes i industrien til matprodukter og selges ikke i butikk. I butikken er det alltid norske egg som selges til forbruker, aldri importerte.

Importprodukter sjekkes

Hvor stor giftskandalen i Europa er, ved vi ikke helt enda. Og sannsynligvis er de fleste europeiske egg med giftstoffet allerede spist opp, forteller Kringebotn. Og det norske Mattilsynet sjekker nå importerte matprodukter som inneholder ferske egg, f.eks. aïoli, i tilfelle disse produktene inneholder giftstoffet. I hovedsak gjelder dette produkter til storhusholdning som kan inneholde giften. Likevel er det ikke direkte farlig å spise disse produktene, da det skal mye til før inntaket utgjør en helsefare.

Dette må du passe på om du reiser til utlandet

Om du allerede har spist noen egg på ferie i Europa i sommer, så bør du ikke være bekymret. Du skal nemlig spise flere egg daglig før det ev. er farlig, men det er uansett greit å være føre var. Og om du skal på en Europa-tur i disse dager, råder Kringebotn deg om å ikke spise egg eller noe med egg i, inntil de europeiske matmyndighetene har fått kontroll over skandalen. Og i allefall ikke spise store mengder egg.

Fipronil er et legemiddel for å bli kvitt lopper, lus og flått hos dyr, og forbudt å benytte på matproduserende dyr. World Health Organization (WHO) klassifiserer stoffet som moderat helsefarlig. Fipronil kan gi symptomer som irriterte øyne, hud, kvalme samt oppkast. Om man spiser egg over lang tid kan lever, nyrer og skjoldbruskkjertel påvirkes ifølge World Health Organization (WHO). Fipronil går ut av kroppen etter noen få dager. Kilde: Matportalen.no. Lest 13. august 2017.

Ikke spis rå egg i utlandet - uansett

Generelt gjelder også rådet om å ikke spise rå egg i utlandet. Dette er et råd som er helt uavhengig giftskandalen som nå rulles opp. I Norge spiser vi rå egg med god samvtittighet, men spiser du egg i utlandet, f.eks. i Spania, så må egget være helt gjennomkokt.

Årsaken til dette er at europeiske egg kan inneholde noen farlige varianter av salmonellabakterien - også i eggeplommen. Dersom eggeplommen er flytende eller egget er rått kan dette føre til salmonellasmitte. Gjennomkokte egg er derimot helt trygge, fordi salmonella ikke tåler koking. Rådet om å ikke spise rå egg gjelder når du reiser til Danmark og resten av Europa, mens finske og svenske egg regnes som trygge.

Næringsrik matvare

I utgangspunktet er egg en svært næringsrik matvare. Egg inneholder protein av god kvalitet. Egg er rik på vitamin D, E, K, B1 og B12, folat og fosfor. Dessuten er egg en fin kilde til vitamin A og sporstoffet jod. Faktisk inneholder egg alle næringsstoffer unntatt vitamin C og kostfiber.

Vi skal være glade for at norsk eggproduksjon dekker vårt behov og at kontrollen med produksjonen er god. Det gjør at vi forbrukere kan spise næringsrike egg hver dag om vi vil.