Foto Nicolai Rustad

Provosert av hvor mye rart det skrives om trening og helse.

Helene Høimyr, en av kreftene bak Bratrening.no, jobbet opprinnelig som vitenskapelig assistent på Radiumhospitalet, men savnet etter hvert å bli faglig utfordret innen fysiologi, trening og helse.

I tillegg ble hun provosert av hvor mye rart og feil det sto om trening i media, og fikk et akutt behov for å rydde opp. Dette var bakgrunnen for at hun ble med på å starte Bratrening.no, og selv startet bloggen Kunnskapsriktrening.no.

- Det å starte en blogg satt langt inne for meg, og i begynnelsen fortalte jeg det ikke til noen. Etter hvert fant jeg ut at flere og flere leste innleggene, og noe som fikk meg til å satse enda mer. Hensikten med både Bratrening.no og Kunnskapsriktrening.no er å kunne bidra med økt interesse og ikke minst kunnskap om menneskekroppen, og trening. Dette er et veldig viktig tema, særlig i dagens trenings- og kostholdsfokuserte samfunn.

Trening på heltid

Helene sluttet altså jobben som vitenskapelig assistent, og begynte å blogge og skrive for Bratrening.no samtidig som hun nå jobber som gymlærer på videregående skole, og som personlig trener på SATS.

Når bestemte du deg for å jobbe med trening?

-I løpet av studiene (molekylærbiologi, og fysiologi), tok jeg også kostveileder, og fitness deltid på NIH. Dette var først fordi jeg ville supplere den teoretiske kunnskapen jeg fikk på universitetet med litt mer praktisk øvelse. Med et veldig teoretisk og vitenskapelig studie, ønsket jeg mer kunnskap om menneskekroppen, og effekten av kosthold og trening. Da jeg så sammenhengen mellom biokjemi og trening, fikk jeg lyst til å jobbe med trening.

100 økter på 100 dager

Helene fronter jevnlig "100 økter på 100 dager", og kan på den måten sies å være en av drivkreftene bak denne trenden som er i gang over hele landet.

Konseptet er enkelt: Du skal trene 100 økter i løpet av 100 dager. Hva som defineres som en treningsøkt bestemmer du selv. Det kan være en løpetur, en styrkeøkt, en rolig yogatime, en tur, eller kanskje det at du støvsuger og vasker en times tid. Om du vil gjøre to økter en dag, og ingen den neste er også helt opp til deg selv. Poenget er at du i løpet av 100 dager har gjort 100 økter.

Fortell litt om din rolle i hundredagersprosjektet!

-Hundredagersprosjektet kom jeg over på Instagram. Dette var noe som motiverte meg, fordi det var et prosjekt som ikke handlet om å bli best, og det var en konkurranse med deg selv, ingen andre.

- Første gangen jeg startet var i fjor høst, og prosjektet tvang meg til å variere treningen mer enn før. De første 50 øktene er tøffe, men når jeg kommer halvveis, går de siste 50 mye lettere!

- Hundredagersprosjektet er i gang over hele landet, noe som er kjempegøy å se. Dette er en frisk trend, som jeg kanskje har bidratt til!

Dårlig taper men liker utfordringer

Selv om Helene trener både styrke og utholdenhet, mener hun selv at styrketrening er hennes klart sterkeste side.

- Her ser og kjenner jeg lett forskjell fra uke til uke, og jeg bygger muskler enklere enn kondisjon. Likevel har jeg blitt mer glad i kondisjonstrening de siste årene, og kan vel si at jeg har blitt glad i å løpe.

- Det jeg liker minst å trene er ting jeg føler at jeg ikke mestrer. Jeg er en utrolig dårlig taper, og liker best å kunne det jeg driver med. Likevel prøver jeg å presse meg selv til å trene utenfor min egen boks, og jeg har til og med deltatt på både yoga og boksing.

Har du noen mål med treningen din?

- Målet for treningen veksler litt i perioder. Jeg har ikke et overordnet mål med maraton eller 150 kg i knebøy, men ønsker å bli enda mer utholdende. I tillegg jobber jeg med å styrke hele kroppen og bli mer bevegelig.

Egentlig vil jeg vel bli både sterk, bevegelig, rask, spenstig, og utholdende.....