Hvorfor skal vi nordmenn lære å gå på tur på ski? Vi er jo født med ski på bena!
Det å bevege seg er fantastisk i seg selv. Det å kjenne hjertet banke, musklene jobbe, kroppen som blir varm, og de gode følelsene som kommer, ja det er noe av det beste som finnes. Når man legger til vakker natur som man har helt for seg selv, blir det noe helt spesielt. Oppover fjellsider, høydemeter for høydemeter. Og premien for svette og slit er nedoverturen, der fart, flyt og action er det man søker.
Dette er nok grunnen til at topptur på ski er en av Norges mestvoksende aktiviteter. Men det er ikke sikkert kunnskapen øker i takt.
Snøskred, gå trygt
Vinteren har en del utfordringer som man ikke har på sommeren. Det å bevege seg i snø i bratt terreng er alltid forbundet med risiko. Denne risikoen ønsker vi å minimalisere mest mulig, ved å bevege oss i terreng som ikke er skredutsatt. Det er fullt mulig å unngå skredfarlige områder.
Viktig å planlegge turene
Det å sjekke hvordan været blir er noe de fleste av oss gjør før de skal på tur, men det kan også være smart å sjekke hvordan været har vært. Hvor mye har det snødd, temepratur, hvor mye har det blåst og fra hvilken retning har vinden kommet? Denne informasjonen vil gjøre deg i stand til å ta avgjørelser slik at nedturen blir sånn som du ønsker.
Skal man være sikker på å unngå å bli tatt av snøskred, må man holde seg unna terreng som er brattere enn 30 grader. For de fleste av oss er det dessuten der vi får den morsomste skikjøringen. Men om man allikevel ønsker å bevege seg i terreng med over 30 graders helling, må man skaffe seg informasjon om skredfaren i området. I tillegg til de vurderingene du gjør ut fra vær- og føremeldinger, er varsom.no et godt hjelpemiddel. Og skal man bevege seg i slikt terreng, må man også ha god kunnskap om snø og snøskred. I tillegg må man alltid ha med og på seg skredsikkerhetsutstyr som sonde, spade og sender/mottaker.
Velg riktig tur med riktige turvenner
Når du skal på tur, må du vurdere både hvor du skal og hvem du skal gå sammen med. Man bør alltid velge terreng og område i forhold til egne ferdigheter og egen kompetanse. Og det er viktig at alle i gruppen har samme forståelse av hva slags tur man skal gå, Både når det gjelder turen opp, med tanke på distanse, høydemeter og fremkommelighet, og med tanke på nedkjøringen. Hvor bratt er det, er det utfordrende terreng med skrenter og stup, er det skog osv. På slike turer er det helt avgjørende at alle er ærlige i forhold til hva de kan mestre. Det er dessuten vesentlig at alle har en viss kompetanse når det gjelder bruk av kart.
Det å lese terrenget på vei opp er noe av det viktigste man gjør på en slik tur. Det du ser og erfarer når du går opp, vil være med på å avgjøre hvor og hvordan dere skal kjøre ned igjen. Det gjelder alltid å gå trygt, økonomisk (ikke slit deg ut på oppturen!) og mest behagelig etter vær, vind og snøkvalitet.
Mål bratthet
Når man beveger seg i terreng over 30 grader er man i et potensielt skredutsatt terreng. Og skal man gå trygt, må man kunne måle bratthet. Det er mange måter å gjøre dette på man kan bruke høydekurvene på kartet, man kan bruke stavene, og det finnes ulike tekniske hjelpemidler. Det finnes også app'er for dette. Vet man at området man skal på tur i er såpass bratt, må man skaffe seg de hjelpemidlene man trenger for å finne omtrentlig hellingsvinkel.
Kart og navigering
Et snødekt terreng gjør at det er mye vanskeligere å orientere seg og finne ut nøyaktig hvor man er. Kjennskap til kart og kompass både på planleggingsstadiet, og ikke minst på tur er helt nødvendig. Sikten i snøvær gjør også orienteringen mer krevende.
Viktig med førstehjelpsutstyr
Selv om vi har et godt utbygd hjelpekorps i Norge, så kan de være langt unna når du plutselig trenger hjelp. Derfor er det helt nødvendig å ha med seg et utvalg av førstehjelpsutstyr slik at man kan klare seg en stund uten medisinsk assistanse dersom en i turfølget blir skadet. Ved ordinær god kunnskap til førstehjelp, vil man kunne fikse ganske mye på egen hånd med det riktige utvalget av utstyr i sekken.
Kunskap om å transportere skadde ut av terrenget er også noe som er meget nyttig.
Ta med ekstra varme klær
Det er enkelt å beskytte seg mot kulde dersom man vet hvordan man skal kle seg og hva man skal ha i sekken. Været i fjellet er alltid uforutsigbart, og man kan aldri være sikker på at dagen forløper slik man har planlagt. Plutselig skjer det noe som gjør at man må bli i fjellet til man får hjelp, og da er det spesielt viktig å ha ekstra klær i sekken. Ull og dun til isolasjon, og noe som er vindtett. Ekstra lue, votter og sokker bør også alltid være med.
Spar krefter til nedturen ved å bruke riktig teknikk på oppturen
Å gå oppover i dyp snø eller hardt terreng krever en egen teknikk, spesielt i bratt terreng. Her kan man svi av unødvendige krefter, og man blir sliten. Nedturen krever også en god teknikk og en god plan. Dette gjelder både det å bruke mindre krefter, ha en tryggest mulig tur ned og ikke minst, hvor er det best og morsomst å kjøre!
Tips på skiutstyr
Det å velge rette skiutstyr til sine behov og utnytte de best mulig krever erfaring. Dette gjelder alt fra sko, staver, feller og ski. Hvordan behandler man utstyret for å ha mest mulig glede av det før, under og mellom turene er smart.
Gjør turen mest mulig morsom
Det å få lov til at alle kan nyte turen må alle ta et ansvar for, toppturfolk tar ofte vare på både venner og nye venner!
Snø er lek, det å gjennomdage leken med topptur er fantastisk. Det å se etter fine linjer å kjøre ned, det å søke etter kuler og hopp, det å søke etter den beste myke snøen hjelper å gjøre turen til en ekstra god opplevelse!
Artikkelforfatteren tilbyr toppturkurs: Klikk her for priser og bestilling
I regi av Bratrening.no arrangerer han også et helgekurs i mars. NB: Kun 6 plasser!
14-16 mars holder Tommy toppturkurs i Hemsedal, spesialpris fot Bratrening.no sine lesere 2900,- inkl kost/losji. Det blir teori fredagskveld og tur på fjellet lør og søndag!
Les også: Pakking av topptursekken