Foto: Thinkstock

For lavt proteininntak kan føre til overspising.

Det forskes mye på sammenhengen mellom proteininntak og vekt, og mange mener at et høyt proteininntak er nøkkelen til vektreduksjon.

Vi trenger en bestemt mengde protein

I det siste har det kommet en ny og spennende forklaring på hvorfor proteininntaket er vesentlig for energibalansen.

Ifølge denne modellen, kalt "the protein leverage hypothesis", blir proteininntaket nøye regulert, slik at balansen mellom proteiner og fett eller karbohydrater i kostholdet påvirker kaloriinntaket. Protein påvirker på den måten utvikling av overvekt.

I følge denne hypotesen har vi nemlig en spesifikk "proteinappetitt" som får oss til å prioritere å få i oss en konstant mengde protein.

Dersom proteininntaket blir for lavt i forhold til de andre næringsstoffene, vil man automatisk spise mer for at proteininntaket skal komme opp på et visst nivå.

Ved et kosthold som inneholder mye karbohydrat- eller fettrike matvarer, må man med andre ord spise mer av alt for å få i seg nok protein.

For mye kalorier hvis proteininntaket er lavt

Anta at en person har et daglig energiinntak på 2000 kcal (for å velge et rundt tall). Dersom 15 prosent av proteininntaket kommer fra protein, spiser han til vanlig 75 gram protein per dag.

Hvis han så begynner å spise mindre proteintett mat, slik at kostholdet da bare har 10 prosent energiprosent protein, vil han måtte spise 3000 kalorier for å få i seg 75 gram protein. Det gir ham et stort kalorioverskudd.

Mer overvekt blant de som spiser lite protein

Simpson og Raubenheimer som står bak hypotesen om vekt og proteininntak, antyder at deres hypotese bl.a. kan forklare hvorfor land hvor det prosentvise proteininntaket har økt mest de siste 40 årene har lavest forekomst av fedme.

Nylig har det også blitt vist at proteininntaket gikk ned i USA mellom 1971 og 2006, men de som hadde et høyere prosentvist inntak av protein hadde et lavere totalt energiinntak, noe som gir støtte til Simpson og Raubenheimers hypotese.

Protein leverage-hypotesen er altså en lovende forklaring på hvorfor et relativt høyt proteininntak påvirker metthetsfølelsen og energibalansen.

Les mer om andre studier som bekrefter denne hypotesen her.

Artikkelen er et utdrag fra et blogginnlegg av Erik Arnesen på hans blogg Sunn skepsis