Stor frokost kan hjelpe deg ned i vekt.
Spiser du lite til frokost og mye til middag?
Nye forskningsresultater tyder på at å spise mest tidlig på dagen gir størst vekttap.
Større vekttap med stor frokost
I en ny studie publisert i Obesity i år, har man sett på om måltidsmønster virker inn på vektreduksjonen til overvektige kvinner.
Kvinnene i studien ble delt inn i to grupper, en frokostgruppe som spiste 700 kcal til frokost, 500 kcal til lunsj og 200 kcal til middag, og en middagsgruppe som spiste 200 kcal til frokost, 700 kcal til middag, og 500 kcal til lunsj.
Begge gruppene spiste dermed 1400 kcal om dagen, et energinivå som vil gi vekttap for overvektige kvinner.
Spørsmålet er altså om timingen av måltidene gir ulikt vekttap mellom gruppene. Etter 12 uker hadde frokostgruppen (de som spiste stor frokost) gått ned 8,7 kilo i snitt, mens middagsgruppen bare hadde gått ned 3,6 kilo, altså under halvparten av frokostgruppens tap.
Frokostgruppen ble også 8,5 cm slankere rundt midjen mot middagsgruppens 3,9 cm. Omkrets rundt midjen har stor betydning for utvikling av insulinresistens, forstadiet til diabetes type 2, og risiko for hjerte- og karsykdom. Mange fagfolk mener midjemål er en viktigere risikofaktor enn vekt for disse sykdommene.
Mindre fettstoffer i blodet og økt metthet med stor frokost
Frokostgruppen hadde lavere triglyserider, fastende glukose og insulin enn middagsgruppen. Dette tyder på at å spise mest tidlig på dagen gir lavere risiko for utvikling av metabolsk syndrom.
Frokostgruppen rapporterte mindre sult i løpet av studien og dette stemte godt overens med målte nivåer av sulthormonet ghrelin, som var høyere hele dagen hos middagsgruppen.
Det vil alltid være en del deltagere som ikke fullfører i denne type studier og det var også tilfelle her. Likevel er det interessant at det var flere i middagsgruppen som hoppet av enn i frokostgruppen, særlig fordi de ikke klarte å følge dietten. Dette tyder på at det også er lettere å holde seg til en diett hvis man spiser mest tidlig på dagen.
Noe for deg?
Denne studien ble utført på overvektige kvinner, så det trengs flere studier for å finne ut om reduksjonen i sykdomsrisiko ved dette måltidsmønsteret også kan være gunstig for andre.
Kaloriinntaket i studien på 1400 kcal er lavt, men ikke uvanlig ved vektreduksjon.
Dietten inneholdt også dobbelt så mye protein som anbefalingen til befolkningen generelt, og dette kan ha bidratt til at deltagerne følte seg gode og mette gjennom dagen. Karbohydrater bidro med 32 % av energien og ble i hovedsak inntatt tidlig på dagen i frokostgruppen, noe som også er vist å beskytte mot magefett i tidligere studier.