Smerteopplevelsen er en naturlig del av mange idrettslige aktiviteter.
Når Petter Northug og andre skiløpere faller over målstreken etter å ha gått opp monsterbakken Val de Fiemme, har de tatt seg fullstendig ut og det gjør vondt.
De har gått med smerte over lang tid, og har tydeligvis evnen til å presse seg samtidig som de går godt teknisk på ski.
Samme scenario finner en i mange andre idretter. Hvor er fokuset til disse utøverne i slike situasjoner og hvordan mestrer de smerten?
Smerte eller ubehag?
Visse former for smerte hører naturlig med i mange idretter. Følelsen av ubehag kan komme av at melkesyre hoper seg opp i muskulaturen og at hjerte og lunge jobber ekstra hardt for å bringe ut maksimalt med oksygen til arbeidende muskulatur.
Dette er naturlige former for ubehag. Disse formene for smerte må skilles fra smerte som kan komme i forkant av skader og under skader.
Ubehagsfølelsen i slike situasjoner har til hensikt å gi signaler fra kroppen om at belastningen må reduseres eller varieres for å hindre eller ytterligere forverre skaden.
Går du over denne terskelen, kan f. eks betennelser, muskelstrekker og nummenhet oppstå i overbelastede kroppsdeler.
Den sistnevnte smerteopplevelsen indikerer at man bør stoppe opp og avlaste, mens den førstnevnte ubehagsopplevelsen viser at du faktisk jobber hard, noe som er en forutsetning for å gjøre det godt i idrett.
Hvordan tolker du smerten?
Måten du tolker smerte på, vil kunne har betydning for opplevelsen av ubehag.
Smerte kan vurderes som positivt hvis du tenker på det å jobbe med ubehag som et signal på at du jobber godt.
Ser du derimot på smerte som noe truende, fører dette ofte til at du blir enda mer var på smertefølelsen. Fokuset vil da bli dratt vekk fra det du holder på med, som ofte medfører svakere prestasjoner fordi oppmerksomheten ikke blir rettet mot relevante forhold.
Motiver deg selv
En konsekvens av stort ubehag i trening eller konkurranse, er da at den tekniske utførelsen ofte blir dårligere, noe som medfører unødvendig bruk av krefter.
Derfor bør utøvere fokuserer enda mer på arbeidsoppgavene når ubehaget øker. Det å snakke med seg selv, si ord/fraser til seg selv som man assosierer med visse følelser som forbindes med god teknikk kan være en effektiv måte å holde fokus på.
Minn deg selv på at det kun er begrenset tidsperiode du skal ha det vondt. Dette vil for enkelte gjøre det enklere stå i ubehaget, enn om du kun har fokus på det å ha vondt. "Kom igjen nå, det er kun tre minutter igjen. Dette klarer du!"
Det å vite at andre også har det vondt kan være en trøst, "du vet at du er tøff nok til å tåle smerten bedre enn de fleste".
Vær forberedt på de hardeste belastningene
Det å dele opp ei treningsøkt eller et løp/konkurranse i deler kan gjøre det lettere å holde konsentrasjonen oppe. I en treningsøkt eller konkurranse vet du som regel når de tøffeste belastningene kommer og kan derfor være forberedt på utfordringene.
Tenk på forhånd gjennom hva du skal tenke på, hvordan du skal motivere og oppmuntre deg selv, og hvor lenge de hardeste belastningene varer.
De samme forberedelsene kan du gjøre før trening. Ved å forberede deg til harde økter og legge en plan for hvordan disse øktene skal gjennomføres, opplever mange å gjennomføre bedre økter enn om de ikke forbereder seg.
Tørr å stå i ubehaget. Det er ikke godt, men heller ikke farlig. Vær stolt av å gjennomføre tøffe kvalitetsøkter og bruk disse erfaringene til å styrke selvtilliten din.