Hva motiverer deg til å trene?
Dette er tiden mange mener at du skal se på deg selv og bli et bedre og sunnere menneske. Spesielt gjelder dette de bransjene som tjener penger på vårt ideal bilde av oss selv. Samfunnets krav om at du skal være perfekt, driver mange inn på aktiviteter som hverken er morsomme eller nyttige.
Ulik motivasjon for å trene
Vi har sikkert alle litt forskjellig motivasjon for å trene. Noen trener for å bli best, andre fordi det er sosialt, og for mange gir treningen et pusterom og viktig alenetid. Mange trener fordi de ønsker å bli sterkere, flottere eller slankere, og en del har som mål å få bedre helse eller bedre kondisjon.
Vi er også forskjellige når det kommer til hva slags trening vi liker. Noen liker å trene inne, andre elsker friluftsliv. Kanskje liker du de harde øktene best, eller kanskje vil du heller ha roligere men lange økter i marka. Noen liker å planlegge, mens for andre dreper det motivasjonen å ikke få være impulsiv.
Et aktivt menneske er et gladere menneske
Effekten av bare en treningsøkt er målbar i form av forbedret helsegevinst. Dette beholdes selvsagt bare noen få dager og er ikke noe du føler. Men det du kan føle er velvære. Følelsen av overskudd, lykke og velvære etter en treningsøkt skyldes at kroppen produserer såkalte "lykkehormoner", endorfiner. Dette er også kortvarig, men for de som ofte er aktive blir både helsegevinsten og følelsen av velvære et varig resultat.
Trening som gir deg overskudd
Det er mange grunner til at vi ikke beveger oss nok. For mange handler det om dårlig tid, eller at vi prioriterer andre ting fremfor trening. Mange som setter seg som mål å begynne å trene, setter seg helt urealistiske mål der de bestemmer seg for å trene altfor ofte, altfor hardt, eller på måter som de egentlig ikke liker.
For at trening og aktivitet skal bli en naturlig del av din hverdag, er det helt essensielt at du finner frem til noe som passer deg og din livsstil. Noe som gir deg noe, noe du liker å gjøre. Etter hvert som du kommer i bedre form vil overskuddet, humøret og selvtilliten du får av å trene, gjøre at du blir "avhengig" av å trene for å ha det bra.
Indre motivasjon
For å beholde motivasjonen for trening og friluftsliv må dette bli en del av deg, det må bli en livsstil. Vi må finne aktiviteter for aktiviteten sin skyld. Noe vi gjør fordi vi liker det, og fordi det gir oss en ekstra dimensjon i hverdagen. Som turer i fjellet, langrenn i "trikkeskinner", gode gruppetimer, fellestreningen med gjengen eller en sykkeltur i sol og fint vær. Her er ofte det sosiale, synsinntrykk, følelsen av action eller ro avgjørende faktorer for om aktiviteten passer deg eller ikke.
Ytre motivasjon
De fleste "døgnflue" karrierene på treningssenteret starter med en ytre motivasjon. En ytre motivasjon er det å oppnå noe. Som det å stille opp i birkebeinerrittet, løpe sentrumsløpet på en time, gå ned 5 kilo, trene tre ganger i uka, klatre grad 6 eller gjennomføre en Ironman. Dette er mål som du enten oppnår eller ikke. Er målet for høyt kan dette skape dårlig motivasjon fordi du ikke er i nærheten en gang. Er det for lavt, slutter du gjerne når målet er oppnådd. Det beste er kanskje derfor et gjennomtenkt mål som er vanskelig nok til at du må strekke deg litt, men ikke altfor mye for å oppnå målet ditt. Det kan også være lurt å sette seg mange små delmål fremfor et altfor stort og uoppnåelig mål.
Din egen motivasjon
Vi har hele livet foran oss, og god form er ferskvare, det forringes om vi ikke fortsetter. For mange er kombinasjonen ytre og indre motivasjon det som gjør oss mest aktive. Tidvis er det den ytre motivasjonen som får oss opp av sofaen, andre ganger den indre. Om det er ytre eller indre motivasjon som får deg til å bevege deg, er egentlig ikke så viktig. Det som er viktig er at du faktisk er aktiv, og at du selv finner frem til en treningsform som passer deg og din livsstil.
Etter hvert som trening og fysisk aktivitet blir en naturlig del av din hverdag, vil dette gi deg så mye både fysisk og mentalt, at du ikke lenger må jobbe for å finne motivasjonen til å bevege deg. Isteden vil du hele tiden lete etter tid og åpninger i hverdagen der du kan få puttet inn en aktivitet eller treningsøkt. Rett og slett fordi det gjør deg til et lykkeligere og bedre menneske!