Løfter er til for å brytes, er det noe som heter. Det samme gjelder kanskje nyttårsforsettene?
Hvert år blir vi i Bramat kontaktet av journalister som alle lurer på det samme: Hva slags nyttårforsetter bør folk ha når det kommer til kosthold, vekt og trening?
Egentlig er det umulig å gi et ordentlig svar på dette, fordi hva slags endringer i kosthold og livsstil folk kan eller bør gjøre, avhenger helt av hvordan de lever fra før. Dessuten klinger ordet "nyttårsforsetter" dårlig i våre ører.
For mange handler nyttårsforsettene nemlig ofte om hva vi syns vi bør gjøre, ikke hva vi ønsker eller tror vi kommer til å klare. Derfor er mange nyttårsforsetter dømt til å mislykkes.
Nytt år, nye muligheter
Hensikten med nyttårsløfter er egentlig ikke så dum. Vi har et nytt år foran oss, og vi ønsker å gjøre så mye ut av dette året som mulig. Mange av oss har lyst til å bli sunnere, friskere, mer uthvilt, og kanskje slankere eller sterkere også. Alt dette er mulig, men det mange glemmer er at det krever tid og planlegging.
Tid til egentid
Hvis du har som mål å bli sunnere, slankere, friskere eller i bedre form, bør du sette deg et viktig mål for 2013:
Bruk nok tid på deg selv og din egen kropp!
Skal du trene mer, spise sunnere, og/eller gå ned i vekt, krever det at du setter av nok tid til dette.
Det er for eksempel ikke bare å bestemme seg for å begynne å spise sunnere. Du må bruke tid på å tenke gjennom hva slags mat du bør spise mindre av, og hva du bør få i deg mer av. En endring i kostholdet krever også at du bruker tid på planlegging, innkjøp og laging av maten.
Skal du trene mer, krever dette også mer tid og planlegging. For å nå målet om å spise sunnere, gå ned i vekt, bli sterkere eller få bedre kondisjon, er det derfor helt essensielt at du setter av nok tid.
Viktig å planlegge
Sett deg for eksempel ned hver søndag, og bestem når og hva du skal trene. Når treningsøktene først er bestemt, sitter det mye lengre inne å droppe treningen. Prøv å la trening og din egen kropp og helse gå foran jobb, husvask, og alle rundt deg.
Alle vil nyte godt av at du får trent mer, ikke minst jobb og familie fordi treningen høyst sannsynlig vil gi deg mer overskudd, bedre konsentrasjon og bedre humør.
Realistiske mål
For at du skal ha en sjanse til å nå målene dine, er det helt essensielt at du ikke setter deg altfor store mål. Sett deg heller mange små delmål. Ønsker du å gå ned 10 kilo, så ikke bestem deg for å gå ned 10 kilo innen en viss tid.
Lag deg heller et mål om å gå ned 2 kilo. Når du har klart det, gir du deg selv et skikkelig klapp på skulderen, og så setter du deg et nytt mål om å gå ned et kilo til. Mye lettere, mye mer motiverende, og veldig mye mindre risiko for å mislykkes.
Det samme gjelder kosthold: Ønsker du å spise sunnere, så ikke gjør altfor store endringer i kosten med en gang. Ta en ting av gangen, og vit at det tar tid å etablere nye vaner.
Hvis du for eksempel har bestemt deg for å begynne å ta tran, så bruk en uke eller to på å fokusere på dette. Og, klarer du å få en skje tran inn som en av dine daglige rutiner, så skal du være skikkelig fornøyd med dette. Da har du nemlig gjort mye for helsen din!
Men maten da?
Tid til deg selv, planlegging, realistiske mål, og gjerne en skje tran om dagen, er altså våre viktigste råd for et sunnere 2013. I tillegg har vi selvfølgelig mange konkrete tips til hvordan du kan spise sunnere og eventuelt gå ned noen kilo hvis du ønsker det.
Dette kan du lese mer om i vår neste artikkel om nyttårsforsetter som blir lagt ut innen et par dager.