Foto: FaceMePLS/Creative Commons

Sportdrikker kan være avgjørende for resultatet, men er ikke alltid nødvendig.

Både mosjonister og aktive idrettsutøvere tyr til sportsdrikker under trening og konkurranse. Er dette smart, eller er det bare bortkastete penger og unødvendige kalorier?

Unødvendig ved korte treningsøkter

Det er ikke alltid nødvendig å bruke sportsdrikker. Ved korte treningsøkter, for eksempel en aerobictime, som ikke varer mer enn en time, trenger du ikke noe annet enn vann.

Trener du derimot hardt og lenge, kanskje flere ganger om dagen, holder det ikke bare med vann. Da trenger du sukker i tillegg!

Fordelen med sportsdrikker

Under en lang treningsøkt er nok væske og karbohydrater avgjørende for at du skal kunne prestere maksimalt.

Sportsdrikker er sammensatt slik at de erstatter så mye vann og energi som mulig så fort som mulig. Ikke bare inneholder de karbohydrater som gir rask energi, men også salt som sammen med sukkeret gjør at væsken tas raskere opp i kroppen.

Dårlig prestasjon uten påfyll

Under trening, spesielt langvarig og hard trening, mister kroppen din store mengder kroppsvæske i form av svette og damp gjennom pusten. Sammen med svetten utskilles også salter. Samtidig tømmes kroppens glykogenlager, som er den viktigste kilden til energi under trening.

Hvis du ikke tilfører kroppen ekstra energi og væske under slike forhold, synker blodvolumet (blodet blir tykkere og flyter tregere), blodsukkeret blir lavere, kroppstemperaturen øker og kroppen tørker ut.

Dette fører først til nedsatt prestasjonsevne og yteevne, og hvis du går lang tid uten drikke kan det bli direkte farlig. Dette unngår du ved å bruke sportsdrikker.

Magetrøbbel

Sportsdrikker inneholder mye karbohydrater og kan i noen tilfeller gi ubehag og magetrøbbel. Dersom drikken har en karbohydratkonsentrasjon høyere enn 6-10%, kan dette føre til ubehag og diaré.

Konsentrasjonen står ofte på varedeklarasjonen. Dersom du kjøper sportsdrikker som du blander ut selv, så unngår du dette problemet hvis du sørger for at drikken ikke er altfor sterk.

Slik blander du ut sportsdrikker

Hver idrettsutøver er forskjellig. Noen tåler en høyere konsentrasjon enn andre. Det er derfor viktig å prøve seg fram til en blanding som passer deg og din idrett.

* Svak/uttynnet blanding - passer best under varme omgivelser, moderat intensitet og ved langvarig trening/konkurranser. For eksempel 65 g XL-1 i 1,5 liter vann gir 4,2% blanding. En slik blanding brukes når vann og energi er omtrent like viktig. En lavere blanding, f.eks. 2,5%, brukes når du prioriterer tilførsel av vann fremfor energi.

* Middels til sterk blanding - passer best når det er milde/kalde omgivelser, høy intensitet og ved moderat varighet. For eksempel 65g XL-1 i 0,8 liter vann gir 7,5% blanding. En slik blanding brukes når man prioriterer tilførsel av energi fremfor vann.

Noen tips på veien

  1. Drikk ofte, hver 10. – 20. minutt. Drikk også umiddelbart etter trening for å erstatte tapt vann og energi.
  2. Husk at tørsten ikke er noe mål på kroppens væskebehov. Når du føler deg tørst, har kroppen hatt behov for væske lenge. Drikk derfor før du føler deg tørst.
  3. Når du drikker, vil du føle deg utørst før du egentlig har erstattet væsketapet ditt. Drikk derfor litt ekstra.

Les mer om væske og prestasjon [pdf]