Foto: Tine Poppe

Slik blir gåturen til en treningsøkt.

Rask gang er en super aktivitetsform, og noe de fleste kan gjennomføre. Det å være ute i frisk luft er både inspirerende, motiverende og godt for kropp og sjel. Du får tid til å lufte tankene fra hverdagens stress, støy og mas, samtidig som du får deg en treningsøkt, hvis du går på litt skikkelig.

Som annen aktivitet, vil en rask gåtur fylle deg med endorfiner, noe som gir en følelse av overskudd og velvære etterpå.

Rett utenfor døra og helt gratis

Det største treningssenteret finner du utendørs, og det best av alt; det er helt gratis! Planlegg gåturene dine og legg de gjerne ut i skogen. I ullent terreng får du nemlig mye stabilitets og balansetrening. For at turen skal bli en treningsøkt, og ikke bare en rusletur, kan du ta en titt på våre tips nedenfor.

5 tips til hvordan kan du gjøre gåturen mer effektiv

  1. Når du først har kommet deg ut, bruk tiden fornuftig, ikke tusle. Knyt skoene godt og få fart på bena. Rask gange er stikkordet. Opp med haken, frem med brystet og gå i hurtig tempo. Gjør du dette vil du merke at pulsen stiger noe og du blir kanskje også litt svett på ryggen. I tillegg vil du bruke kortere tid på samme strekning, så hva med å øke lengden på runden noe?
  2. I oppoverbakkene kan du øke tempoet uten å løpe. Dette er god kondisjonstrening, og sannsynligvis vil du også kjenne at det svir bra i leggene. Hold et raskt tempo helt til toppen. Da kan du slakke av litt på tempoet i 1-3 minutter før du igjen øker til rask gange.
  3. Bevegelse i overkroppen er viktig. Gå med stolt holdning. Skyt brystet frem, trekk skulderbladene sammen, naturlig svai i ryggen og trekk navlen litt inn. Roter godt i magen under turen og få en god bevegelse i armene. De skal svinge frem og tilbake. Pass på at du holder lave skuldre hele veien. Gjør du dette vil du forbruke mer energi enn normalt.
  4. Følg gjerne intervallprinsippet uten å løpe. Øk tempoet på gåingen i en periode på 3-4 minutter for så å slakke ned til middels gange. Gjenta dette nesten hele runden. Men husk at du skal ha god oppvarming på 10-15 minutter og en nedtrapping på minst 5 minutter.
  5. Trening i skogsterreng eller ullent terreng er supert for balanse og stabilitet.

Ønsker du enda bedre effekt styrkemessig kan det være fint å avslutte med noen styrkeøvelser på stuegulvet.

Foto: Tine Poppe, fra boken "Tren deg sprek, spis deg slank" av Cathrine Borchsenius og Jill Jahrmann.