5 treningsmyter som ikke stemmer.

 Det finnes massevis av myter rundt kondisjonstrening. Her er noen av dem:

1. Kun hard kondisjonstrening gir resultater

Stemmer ikke! Variert trening, både bevegelsesformer og intensitet er viktig for å få treningsfremgang, og ikke minst for å holde motivasjonen oppe slik at treningen opprettholdes over tid.

Er intensiteten på ca. 60% av din maksimale kapasitet (trening som oppleves som noe anstrengende) vil du ha god effekt av treningen. Husk også at all aktivitet gir treningseffekt og forbrenner kalorier.

2. Du må trene minst en time for at kondisjonen skal forbedres

Stemmer ikke! Hvor lenge du må trene for å forbedre kondisjonen er helt avhengig av hvilket utgangspunkt du har og hvor intensivt du trener. En mosjonist kan få stor fremgang ved å trene mindre enn en time på lav intensitet.

Prinsippet for å oppnå formforbedring uansett utgangspunkt, er at du har progresjon i treningen. Det betyr at du godt kan starte med å trene bare 20 – 30 minutter, men etter hvert som du kommer i bedre form, er det fornuftig å øke enten varighet, intensitet eller begge deler for å oppnå ytterligere treningsfremgang.

3. Den mest effektive måten å bli utholdende på, er å trene lenge med lav intensitet.

Stemmer ikke! Den klassiske langkjøringen har i mange år vært hovedmetoden for å bli god i utholdenhetsaktiviteter.

Trening med relativt lav intensitet over lang tid, er fortsatt en viktig del av et treningsprogram, men nyere forskning og praksis (blant annet damelandslaget i langrenn) viser at trening med høy intensitet over kortere tid (intervalltrening) er den mest effektive treningen i forhold til å øke utholdenheten. Er du utrent, vil all trening føre til forbedring!

Les mer om intervalltrening her.

4. Treningen har ingen effekt hvis du ikke er skikkelig sliten.

Stemmer ikke! Hvem hørte ikke dette fra gymlæreren eller treneren på 60, 70 og 80-tallet. Dette er ikke riktig.

Hvor sliten du er og skal være, avhenger av hva formålet med treningsøkten er. Skal du løpe høyintensive intervaller kommer du garantert til å være sliten, men skal du ut på langkjøring (lang gå- eller joggetur), er det meningen at du ikke skal være spesielt sliten etter treningsturen.

Intensiteten i treningen din reguleres i forhold til hva som er hensikten med de ulike treningsøktene. Hvis du alltid er sliten etter hver treningsøkt, er det grunn til å tro at du trener feil (for hardt).

5. Sykling gir store lår

Stemmer ikke! Sykkeltrening gir til høy energifrigjøring, og er en fin aktivitet for både vektreduksjon og form. Sykler du veldig mye (mer enn 3 ganger per uke) med høy intensitet, vil du selvfølgelig utvikle en viss lårmuskulatur, men dette er positivt siden økt muskulatur øker energiforbrenningen. Rett etter at du er ferdig med en sykkeltrening, vil du kanskje oppleve at buksene er litt trangere å få på seg. Dette er fordi du har mye blod i muskulaturen fordi du har trent og brukt beina masse.

Artikkelen Myter om kondisjonstrening er hentet fra Bratrening