Ikke stopp å klatre selv om du er voksen!
Det er vår, og en perfekt tid for buldring på sydvendte steiner og fjell som er varmet opp av solen.
Ordet "buldring" kommer fra det engelske ordet "boulder", altså stor stein. Som barn klatrer vi på det meste, både trær og steiner, og det er nettopp det buldring er: Klatring på stein eller kunstige formasjoner som en lav klatrevegg opp til 4-5 meter høy.
Buldring er en klatreform som er enkel i den forstand at du trenger lite utstyr og kan gjøre det "hvor som helst". Men spør du en erfaren klatrer, kan buldring være minst like tungt, ja tyngre enn klatring med tau. Buldring er altså ikke bare morsomt, men veldig god trening.
Buldring trener hele kroppen.
Ønsker du å bli sterkere i hele kroppen, og få mer bevegelig og økt kroppskontroll, er buldring en fantastisk aktivitet. Sammen med trening, får du frisk luft, føle på adrenalinet, og være sammen med venner hvis du buldrer sammen med andre.
Buldring er puslespill for hele kroppen der bevegelighet og styrke får brikkene lettere på plass.
Buldring som sport
Buldring er en sport i seg selv, men brukes også som trening av tau klatrere. I buldring brukes mer styrke, hurtighet, spenst og bevegelser enn i tradisjonell klatring.
Som i tauklatring er buldrerutene også delt inn i graderinger etter hvor harde de er. I buldrevegger bruker man gjerne fargekoder der de letteste er gule, og så øker vanskelighetsgraden videre til grønt, blått, rødt og til slutt sort.
Buldrevegger har også en tykk madrass under for å hoppe ned på når ruten/bulderen er gjort eller å falle på om forsøket mislykkes
Minimalt med utstyr
En positiv ting ved buldring, er at du nesten ikke trenger utstyr. Du kan fint buldre med vanlige joggesko, men har mest kontroll med klatresko som du får fra tusen kroner.
Klatrer du ute, må du ha et mykt underlag i form av gress eller sand. Noen buldreruter ender også i sjøen! Det finnes også egne buldrematter som du bærer med deg som en sekk, og som du kan legge under stedet du buldrer. Disse kalles crashpads og koster fra et par tusen og oppover. Ser du noen med en enorm firkantet ryggsekk, så er det mest sannsynlig en crashpad.
En kalkpose er også fin å ha, ettersom du let blir svett på hendene når du begynner å buldre.
Passer for nybegynnere og erfarne, unge som gamle
Buldring passer for stort sett alle, det kan virke noe fremmed i starten men med stå på vilje, og med noe trening i bevegelser og styrke, kommer du fort i gang. Utrente og godt trente kan klatre forskjellige ruter/bulder få meter fra hverandre.
Dette gjør buldring til en aktivitet for hele familien. Har du aldri buldret før, kan det være lurt å ha med noen som kan litt om buldring første gang du prøver. Det er heller ingen dum ide å klatre vanlig tauklatring i tillegg, ettersom dette vil øke din forståelse for klatring, og samtidig gjøre deg sterkere og tryggere i buldreveggen.
Hvor kan du buldre?
Det mest kjente stedet for buldring er Fontainebleau, en skog utenfor Paris der steiner med buldreproblemer ligger tett i tett. Mange nordmenn tar langhelger hit for å koser seg på vårsesongen.
Vi har også egne førere/beskrivelser av steiner og ruter for buldring i Norge. Du kan i teorien buldre hvor som helst der det er fjell og stein. Er det lav og mose på steinen, kan du børste dette unna med en stålbørste.
For Hemsedal er det laget en helt ny klatrefører med et egent kapitel om buldring. Denne boken og mange andre bøker om klatring kan du for eksempel kjøpe på vpg.no, Oslo sportslager eller Nomaden. Mange førere er også lagt på nettet.