Foto: Tommy Aslaksen
Foto: Tommy Aslaksen

Slik sover du godt ute.

Som småbarn sover vi gjerne ute i en barnevogn på grunn av den klare gode luften, men det er ingen grunn til å slutte med det. Det å sove ute gjør at du går inn i naturens rytme, ikke rytmen som er forårsaket av et urbant liv, naturtiden! Det tar vel og merke noen dager før kroppen går inn i naturtiden, men en natt ute gjør noe med deg. Det er en opplevelse!

Enklere å sove ute i minusgrader

Å sove ute i minusgrader er faktisk enklere enn om sommeren. Du trenger ikke forholde deg til regn og teltet kan ligge hjemme!

Grav deg en levegg, en slik «sofa» du graver i påsken. Sjekk forventet vindretning, også igjennom natten. Plassen for bena fungerer som en kuldegrop. Er det ikke snø finn naturlig le, flatt og fint.

Liggeunderlag

Ett varmt liggeunderlag er viktig! Det enkleste er å kutte grankvister å legge de lag for lag. Dette isolerer mellom snø/bakken og soveposen. Bruk ellers et tykt skumplastunderlag eller et oppblåsbart dun eller skumfylt underlag. Har du oppblåsbart liggeunderlag så kan du legge et skumplastliggeunderlag øverst for å være på den sikre siden.

Soveposen

På soveposen står informasjon om «komforttemperatur» og «ekstremtemperatur». Komforttemperatur betyr hvor kaldt det kan være for å sove godt, ekstremtemperatur betyr at du holder deg varm nok til å overleve. Med andre ord er det komforttemperatur du skal forholde deg til. Har du ikke vintersovepose, bruk to sommerposer. Sover du i telt ikke så langt hjemmefra kan du også ta med deg dundynen din i tillegg til en sommerpose.

Temperaturene til posen er beregnet på at du har knytt igjen både rundt hals og hode.Du skal ligge som en mumie.

Bål øker både komforten og kosen, men pass på at det ikke kommer glør! Ta gjerne med et ullteppe som du legger over posen som beskyttelse.

Kroppen din skal varme posen, er posen for lang så blir unødvendig mye som skal varmes opp. Knyt et tau nederst på posen for å få riktig lengde i forhold til kroppen .

På kroppen

Har du for mye klær på deg klarer ikke kroppen å varme posen godt nok. Et tynt lag ull innerst på kroppen burde holde, men er det fortsatt kaldt kan det hjelpe med et ekstra lag ull eller fleece. Rompa fryser ofte først så bruk gjerne dobbelt ulltruse også! Ha tørre sokker og ikke bruk posen som «tørkerom». Vask gjerne føttene i snø eller vann først for å fjerne svetten.

Legg deg varm. Ta noen spensthopp eller løp en liten runde før du kryper til køys!

Orden i leiren!

Lag deg et system der alt er samlet til sitt bruk. Selv med hodelykt kan det være vanskelig å finne igjen ting som ligger spredt. Planlegg gjerne frokosten allerede ved leggetid, da kan du kose deg i posen å lage frokost samtidig!

Luksusversjonen!

En lavvo eller telt med vedovn er luksus. Du kan til og med lage deg en egen badstue midt i snøparadiset! Lavvo ovn kan kjøpes til et par tusen og har du i tillegg feltseng kommer du opp fra den kalde bakken.

Sommerleir

Det som avgjørende for overnatting på sommeren eller en mild vinternatt er regn.
Regn kan kommer selv om værmeldingen ikke tilsier det!
I disse tilfellene er du avhengig av tak over hodet, men det trenger ikke å være telt. En presenning du kan lage gapahuk av er nok. Duk eller regntett soveposetrekk redder deg også fra noen regnbyger!

Les også del 1. Tenning av bål

Test av vinterposer fra UTE magasinet. Norskproduserte Isbjørn ble ikke med i testen men er verdt å nevnes