Mange hjelpemidler for å lære mer om sikkerhet i fjellet.
For å gå trygt når du ferdes i bratt terreng i vinterfjellet, må du ha kunnskap om snøskred. Vi kan aldri bli helt utlærte når det kommer til snø og snøskred, men heldigvis har vi mange hjelpemidler for å bli vurdere bedre.
Du kan stort sett ferdes trygt i snø ved å unngå terreng over 30 grader. Dette forutsetter at du tar hensyn til bekkedaler og terreng rundt og over deg. Du kan fjernutløse snø i heng som ligger over deg om disse hengene er brattere ved de høyeste faregradene. Det kan også gå naturlig utløste skred eller utglidning av fonner.
Skredkurs er et must
Går du på toppturer med ski, truger eller kjører skuter, så må du lære deg om snø og snøskred på større skredkurs eller selvstudier. Det er mange profesjonelle aktører som tilbyr slike kurs.
Alle turer starter kvelden før
Skal du ut i vinterfjellet, må du ha kunnskap om været som har vært og været som kommer. Her er yr.no og senorge.no gode hjelpere.
Det er også viktig at du legger en rute via et kart for å ferdes tryggest mulig. Har du ikke kunnskaper om kart og høydekoter, er det bare å brette opp armene å begynne å trene på dette.
Lytt til erfarne fjellfolk
Nestet steg er å sjekke skredvarslingen. Varsom.no fra NVE er et flott hjelpemiddel.
To til tre ganger i uken har de lokale, utdannede observatører som går ut i fjellet og tar prøver av snøen. De setter en faregrad fra 1 til 5, der hver grad fordobler faregraden.
Faregrad 1 er lavest, faregrad 5 er høyest. Faregrad 4 kan oppstå i Norge, Faregrad 5 oppstår så godt som aldri i Norge
I tillegg skriver de om eventulelle utfordrende tilstander som fokksnø, temperaturforandringer m.m. Her får du også informasjon om hvilke himmelretninger dette gjelder, samt høyde.
Mye annen informasjon
Varsom.no har masse annen nyttig informasjon. Bruk også regobs.no som er der observatørene og andre legger inn sine observasjoner. Her kan du lære veldig mye om du ønsker å lære mer.
Lokale forskjeller
Varsom.no er et hjelpemiddel og all vurdering er det fortsatt du som må gjøre. Observatørene kan ikke sjekke alle fjell, høyder og himmelretninger.
Skredkortet
Skredkortet fra NVE er et annet fint hjelpemiddel. De har noen stikkord som er nyttige å huske underveis. Disse bør du ha lett tilgjengelig når du legger ut på større turer.