Spennende trening, og flotte naturopplevelser.
En kveldstur med hodelykt gjør dagen lengre og gir mange fantastiske opplevelser. Du har ofte naturen for deg selv, og kjente områder blir oppdaget på nytt.
Tenk å løpe opp på en fjelltopp for å se på solnedgangen for så løpe ned i totalt mørke. Mange action utøvere innen offpist ski og utforsyklister bruker også lykter for å skape helt nye opplevelser.
Det finnes etter hvert mange ulike hodelykter du kan velge mellom. Hva du bør velge, avhenger av hva du vil bruke den til. Nedenfor finner du en oversikt over noen typer hodelykter.
Lys til teltturen
På telttur rundt bålet trenger man minimalt med lys, her er det praktisk med en lett liten lykt. De beste lyktene i klassen lyser gjerne 70-80 timer under optimale forhold.
Skal du ha lykten også for bevegelse, bør du da gå opp en klasse både i pris og størrelse. Både fordi fart øker behovet for lys, og fordi de sitter bedre på hodet.
Løping og langrenn
Skal du gå på langrenn eller løpe trenger du en liten lykt med bra lys som sitter godt på hodet.
Lyset bør ikke være altfor kraftig, fordi det gir dårligere nærsikt, og blender de som kommer imot deg.
Lystiden på lykter som passer for ski og løping er ofte mindre enn de små teltleir lyktene.
Petzl NAO er en god lykt for bruk både til løp og ski, men ønsker du ikke å bruke over 1000,- for en hodelykt, kan Black Diamond Sprinter bli din for halve prisen.
Lys for fart og spenning
Mange har oppdaget det fantastiske med å bruke lykt under mere actionpregede aktiviteter.
Stisykling og offpistkjøring på ski er en fantastisk opplevelse med en lykt. Da farten er høy, må du også se lenger, det øker kravet for lyktene.
Disse lyktene lyser i 2-3 timer på full styrke og under en varm jakke.
Lyktene leveres ofte med gode feste for sykkel og hjelm. Dette markedet har blir stort i Norge, og det er mange modeller å velge mellom.
Prisen sier mye om kvaliteten men ikke nødvendig lysstyrken.
Test av denne typen hodelykter fra UTEmagasinet fra oktober 2014
Pris og kvalitet
Lykter oppgis i styrke på lyset med lumens. Lumens er en teoretisk måleenhet og man kan aldri stole fullt og helt på tallene.
Noen lykter blir varme på grunn av formen, noe som gjør lysstyrken dårligere. I tillegg har rimeligere lykter ofte dårligere ledninger og koblinger.
Lyskjeglen bør være jevn og passe ditt bruk. Lykter med ujevn kjegle gir følelsen av at noen "følger deg" og gir svarte hull i sikten.
Det finnes lykter som koster 7-8000 kroner som velkjente Lypine Betty.
Moonlights - Bright as Day 3000, er også en god lykt i forhold til prisen på rundt 2400,-
Det finnes også en del Kinalykter som er mye billigere, men her kan man få problemer med ledninger m.m så vær forsiktig.
To lykter for mye fart
Mange bruker to lykter om de liker ekstra mye fart. For eksempel en på sykkelen og en på hodet. Eller en på kroppen og en på hodet for de som står på ski.
I svinger vil kropp/sykkel lyse rett frem mens hode lyser på dit du skal. Den på hode kan gjerne også spre lyset bedre.
Hold batteriene varme
De fleste lykter kommer med Lithium-ion batterier. De er lette, kraftige, gir en jevn spenningskurve og tåler hurtiglading.
Kulde er batterienes verste fiende og forringer tiden på lystiden betydelig.
Kraftige lykter bør derfor ha en ekstern batteripakke som du kan ha på kroppen.
Det skjer mye på lykt markedet for tiden, en lykt som var god i fjor kan være passert allerede i år. Ta deg derfor et søk på lykt tester på nettet eller spør i butikken, så kan du være sikker på at du får en god lykt til ditt bruksområde.