Foto:Helene_Høimyr

Lyst til å jogge langt?

 Å jogge er god utholdenhetstrening. 

Hele kroppen er med på økten, pulsen øker og du utfordrer både utholdenheten din, men også kroppskontroll og styrke. 

Intervalltrening og korte, men intensive økter er veldig in i disse dager, med god grunn. 

Langkjøringsøkter med moderat puls, og dermed lengre varighet og lavere hastighet er også en del av utholdenhetstrening.

Hvorfor langkjøring?

Kroppen trenger variasjon og utfordring på trening for å yte maksimalt, og restitusjon mellom tøffe økter er viktig. Å legge inn langkjøring i løpetreningen er derfor lurt! 

Trener man morderat innimellom vil kroppen få den hvilen den trenger, og formen vil nyte godt av dette. 

Trening er relativt spesifikt, og vi blir gode på det vi trener på. Er målet å løpe langt, bør vi også legge inn lengre løpeturer. 

Langkjøring er kjedelig!

Mange syns langkjøring kan bli kjedelig, og løpeturene glir kanskje over i en blanding mellom langkjøring og intervaller. 

Skal du trene langkjøring en dag, bestemmer du deg for hastighet og puls, og fullfører økten etter planen. 

For å unngå at turen blir kjedelig, og du mister fokus setter du deg mål for økten før start. For eksempel hvor langt du ønsker å løpe, eller hvilken puls du skal ligge på. 

Om målet er å løpe en viss distanse kan det være smart å starte opptreningen på det nivået du klarer å fullføre. For å øke distansen bør øktene fremover bli lengre og raskere for å få resultater. 

Styr pulsen

Pulsen er avgjørende for å klare å holde ut på langturer. 

Det mest optimale er å bruke pulsklokke og prosent av makspuls, om du har tatt en makspuls.

Vet du ikke makspulsen din, men har pulsklokke, er det et godt tips å  finne ut hvor hvøy puls du har når du begynner å stivne av melkesyre. Legg deg under denne pulsen, altså moderat puls. 

Bruker du ikke pulsklokke kjenner du etter hvordan intensiteten kjennes, og prøver å holde relativt jevn moderat puls hele økten. 

Les også artiklene om puls og langkjøring.

Lykke til!