Finn din treningfart på en enkel måte.
Dagens idrettsteoretikere har i dag gått en del back to basic. De bruker også oftere ord som "har vist at, eller sannsynlig at", noe som gir rom for at det ikke nødvendigvis må være slik og at det være individuelle forskjeller.
Viktig med rolig trening for videre fremgang
For å bli en mester må man ha trent mye. Man må ha belastet sin kropp for utall av treningstimer for hver dag skape en progressjon. Olaf Tufte har skapt uttrykket. Tren 10.000 timer og du blir best. Tufte har mye rett der.
Men få av oss har tid til 10.000 timer, i tillegg er det kanskje ikke mester vi ønsker å bli? Du kan uten tvil bli i rask god form på bare intervaller, men progresjonen/forbedringen vil etterhvert slakke av. Det er ofte så enkelt at man blir god på det man trener. Ønsker du å bli rask, tren mye spurt, ønsker du å bli god å løpe motbakker så løp motbakker.
Varier dine intervaller
Tror du Hushovd kan klare å vinne VM med 4×4 minutters intervaller? Altså en 30 minutters økt? Uten tvil ikke! Jo bedre trent, jo lengre økter må til for å skape en superoverkompansjasjon (formforbedring).
«Utrykket» 4x4 spredde seg som ild i tørt gress etter at NTNU forskerne Hoff og Helgerud hadde testet intervaller på hjertepasienter med ekstremt gode resultater/utholdenhetsforbedringer.
Dette var personer i meget dårlig forfatning. Mange av oss fikk med seg dette, men fikk ikke helt med seg hvilken gruppe testpersonene var. Det som er meget bra med dette, er at selv hjertepasienter kan kjøre intervaller. Det vil si at selv de aller dårligste trente av oss bør prioritere intervalltrening i starten!
De som rendyrker 4x4 intervaller kjører gjerne mange intervall økter i uken og ikke til utmattelse.
Det handler ikke om makspuls men jevne harde drag til utmattelse
Det er summen av alle intervalldragene som gjør intervallene effektive. For å si det litt enkelt så «lurer» vi kroppen til å tro at man holder jevn hard fart med de korte pausene. Pulsen skal ned i langkjør 1 puls, altså ikke helt ned i gåtempo før man tar neste drag. Pulsen skal heller aldri opp i makspuls, men et tempo der du klarer å trene like hardt på alle dragene
Varm godt opp, gjerne i 20-30 minutter. Øk farten de siste minuttene for så å gå noen minutter. Første draget/itervallen tar du litt roligere en de neste dragene. Snittfarten er noenlunde jevn men snittpulsen økser gjerne 5-10 slag fra første til siste intervalldrag
Test din intervallfart
En fin måte å bli kjent med din fart, puls og intensitet er å finne en runde som tar f.eks 6 minutter i høy fart etter 20 minutters oppvarming. Ta denne runden 5 ganger og du skal hver runde ha lik fart. Går dette enkelt kan farten økes til neste trening. Den dagen du ikke klarer å holde jevne runder har du da funnet din «intervall puls/intensitet/fart» Når du blir i bedre form må farten økes, det samme med gjenomsnittspulsen. Dette vil også si at du ikke må ha pulsklokke, men vær bevist på lengden du løper/sykler osv...
Oppsummert.
Man får en raskere formforbedring jo mindre man har trent . Jo bedre trent jo lengre intervalløkter. Øk lengden på treningene og farten jo bedre form du blir. Ffor å bli mester,så må man trene MYE langkjørtrening (langt og rolig)
Les også om leken intervalltrening
Hentet fra Tommymultisport.no