Foto: Thinkstock

Ønsker du å gå ned noen kilo? Da bør du kanskje drikke mer melk.

Mange som prøver å gå ned i vekt får i seg svært lite meieriprodukter. Nå viser det seg at nettopp dette kan være en av årsakene til at de veier for mye i utgangspunktet. Undersøkelser viser nemlig at det er lettere å holde vekten eller gå ned i vekt hvis man får i seg nok meieriprodukter.

Flere studier peker også i retning av at meieriprodukter ikke øker risikoen for utvikling av hjerte- og karsykdom. Dette ble også bekreftet i en rapport fra 2017 utgitt av Nasjonalt råd for ernæring, der kostrådet om fett ble gjennomgått.

Det er særlig tre faktorer som gjør at melk kan virke slankende:

  1. Melk inneholder kalsium som både hemmer fettlagring og opptaket av fett i tarmen.
  2. Melk inneholder en rekke bioaktive stoffer som fremmer den vektreduserende effekten av kalsium.
  3. Melk inneholder mye protein som virker mettende.

Mindre fett med kalsium

Hvis vi får i oss mer kalorier enn vi trenger, vil overskuddet lagres som fett. Flere undersøkelser viser at kalsium reduserer fettlagring ved kalorioverskudd. Dette kan være en av grunnene til at de som drikker mye melk holder seg slanke.

Dersom vi får i oss for lite kalsium, frigjøres hormonet PHT (paratyroideahormon) i kroppen. Dette hormonet bidrar til redusert fettforbrenning og økt fettlagring. Dermed vil et kosthold med lite melk og annen kalsiumholdig mat, være en medvirkende faktor til overvekt.

Undersøkelser viser også at hvis vi får oss mye kalsium, vil noe av dette binde seg til fett i tarmen. Resultatet er at alt fettet fra maten vi spiser ikke suges opp i kroppen, noe som gjør at vi får i oss færre kalorier enn vi ellers ville ha gjort.

Melk og myter

Slankende stoffer

Det er ikke bare kalsium, men også andre substanser i melk og meieriprodukter som er gunstig for vekten. Flere undersøkelser viser nemlig at det er bedre å få i seg meieriprodukter enn å ta en tilsvarende menge kalsium i form av kalsiumtilskudd. Grunnen til dette, kan være at meieriprodukter inneholder bioaktive stoffer som fremmer effekten av kalsium.

Mettende proteiner

Melk, yoghurt og andre meieriprodukter er en god kilde til protein. Dette er et næringsstoff som metter godt, noe som kan være litt av forklaringen på hvorfor de som får i seg mye meieriprodukter har lettere for å holde vekten eller gå ned i vekt enn andre. De holder seg rett og slett mette lenger, og har derfor mindre tendens til å fylle på med unødvendige kalorier.

Holder du deg unna sukker, melk og gluten?

Velg lett

Selv om mange studier viser at meieriprodukter har en positiv innvirkning på vekten, er det selvfølgelig viktig å presisere at det her er snakk om magre meieriprodukter. Det er like mye protein, kalsium, bioaktive komponenter og andre næringsstoffer i magre meieriprodukter som i fetere typer. Velg derfor magre meieriprodukter uten for mye sukker hvis du jobber litt for å holde vekten.

Kilder: www.melk.no
http://www.ernaeringsradet.no/wp-content/uploads/2017/05/Kostr%C3%A5d-om-fett-en-oppdatering-og-vurdering-av-kunnskapsgrunnlaget-IS-2625.pdf