Bra påfyll etter trening.
At sjokolademelk er sunt er kanskje å dra det litt langt, men egentlig ikke likevel. Det gjelder bare å velge riktig sjokolademelk til riktig bruk!
Stappfulle av gunstige plantestoffer.
Du har sikkert hørt at jo sterkere farge det er på frukt, bær eller grønnsaker, jo mer antioksidanter inneholder de. Og det stemmer! Tomat er et eksempel på dette, den kraftige rødfargen som er full av helsefremmende lykopen, en antioksidant som går under gruppen karotenoider.
En av våre beste kilder til omega-3.
Alle vet at fisk er sunt, og mange av oss har dårlig samvittighet for at vi spiser for lite fisk. Særlig laks og annen fet fisk er rik på både vitamin D og omega-3, viktige næringsstoffer som mange av oss får for lite av.
Den rare kålen som smaker som en blanding av melon, agurk, nepe og kålrot.
Til tross for at knutekål ser ut som en fremmed organisme, så er den svært mild og god på både smak og konsistens. Fruktkjøtter er utrolig delikat og saftig. Veldig godt rå!
Mange holder seg borte fra nøtter i redsel for å legge på seg. Det trenger de ikke gjøre!
Det er ingen tvil om at nøtter er sunt! Nøtter inneholder protein, fiber, enumettet fett, flerumettet fett, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Forskning viser at de som spiser nøtter har en redusert risiko for hjerte- og karsykdom. Men, hva slags innvirkning har nøtter på vekten?
Sjekk brødskala’n og grovhetsprosenten.
Det er ingen tvil om at grovt brød er sunnere enn fint brød. Jo grovere brødet er, desto mer fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter inneholder det.
Deilige norske villbær, finnes det noe bedre?
Nå er det bærsesong og vi går med bøtter og spann til bærplukking. Å plukke bær er en tradisjon som både gir fysisk aktivitet og god rekreasjon. Norske bær er sunne og gode og selv om næringsinnholdet varierer litt fra bær til bær, kan vi generelt si at bær er en god kilde til fiber og vitaminer, særlig vitamin E, K, C og B-vitaminet folat.
Nykål er en av sommerens beste grønnsaker. Nyt den nå!
Nå kommer nykålen eller sommerkålen. Ikke gå fordi den. Ta den med deg hjem og damp den! Den smaker helt fantastisk og får alt annet på tallerkenen, inkludert pølsene, nærmest til å blekne.
Du kan spise hele løken, også løkgresset. Da reduserer du både matsvinn og øker næringsinntaket.
- Folk bør spise hele løken, også løkgresset, oppfordrer grønnsaksbonden Per Odd Gjestvang som driver Vang Gård på Toten og som er en av få som leverer fersk løk med løkgress i butikken.
Glem myten om at krabbe, reker og blåskjell er kolesteroløkende. Dette er proteinmat med eksklusive næringsstoffer.
Joda, skalldyr inneholder kolesterol. Faktisk mye mer kolesterol enn de fleste andre matvarer. Men, det betyr ikke at denne maten er kolesteroløkende. Hvor høyt kolesterol du har, avhenger nemlig mest av hvor mye energi og fett du får i deg. Skalldyr er svært magre og kalorifattige, og påvirker derfor ikke kolesterolet i særlig grad.
Mye skjer med bananen når den endrer farge.
Banan er en fascinerende frukt. Gjennom tre faser endrer den smak, lukt og næringsinnhold. Når bananen modnes fra grønn til gul og brun øker innholdet av vann og sukker i fruktkjøttet.
Du trodde kanskje spinat var det sunneste du kunne spise? Tro om igjen. Brennesle gruser spinat.
Glem skipperen og spinaten hans. Brennesle er enda bedre! Nå starter neslesesongen så er det bare å ta på seg gummihanskene og plukke unge brennesleblader. Disse kan du bruke i bakverk, i pesto og i den kjente brenneslesuppen. Det blir både sunt og godt – gratis er det også.
Bra mot solen, ikke så mye jern som du tror.
Husker du Skipper'n som hev i seg en boks med spinat før han skulle løfte en båt? Lenge har vi trodd at spinat var en god kilde til jern. Det er ikke så rart siden spinat faktisk inneholder en del jern. Men spinat inneholder også en syre som binder jernet og forhindrer jernopptaket. Denne syren kalles oksalsyre og finnes i matvarer som spinat, rabarbra og rødbetblader. Når maten fordøyes blandes jern og oksalsyre og danner et ufordøyelig kompleks. Det hjelper altså ikke at spinat inneholder jern så lenge kroppen ikke klarer å ta det opp.
Stappfull av antioksidanter, fattig på kalorier.
Er du en av dem som elsker vannmelon, og gjerne kan hive innpå med kilovis av denne søte saftige frukten når du først begynner? Fortsett med det! Vannmelon er nemlig ikke bare leskende og smakfull, men også sunnere enn mange tror.
Virker mot kvalme, og kanskje andre tilstander også.
Ingefær (Zingiber officinale) er en flerårig urt som er en av de første plantene som ble dyrket av mennesker. Ingefær inngår i en plantefamilie med kardemomme og gurkemeie. Den delen av ingefærplanten som brukes er rhizomet - den delen av planten som vokser horisontalt på eller like under jordoverflaten.
Spis fet fisk lyder ofte kostholdsrådene, men du bør også spise hvit fisk.
De fleste av oss trenger å øke inntaket av vitamin D og omega-3-fettsyrer. Derfor anbefales vi å spise fet fisk eller ta tran. Laks og ørret er populære fiskeslag som er rike på disse næringsstoffene. Men det er også lurt å spise hvit mager fisk som torsk.
Alle vet at for mye sukker ikke er bra for oss, men hva med honning?
Er du en av dem som bevisst bruker honning som søtningsmiddel i alt fra bakst og matlaging, til varme drikker fordi du har hørt at det er sunt og naturlig?
Honning er både søtt og godt, men at det er sunnere enn sukker er mer enn myte enn et faktum.
Sunnere enn annet fett?
Smoothie med kokos, kokosis, kokosmel, kokosvann og kokosyoghurt; - deilig smak av sommer og solskinn! Men er kokos smaken av sunnhet også? Eller er kokostrenden bare en stor hype som snart vil gå over?
Lei av ris og pasta? Da bør du prøve bygg!
Det er mange grunner til å spise bygg, en av dem er at det er bra for kolesterolet.
Sunt, godt og nyttig.
I tillegg til å ha egenskaper som gjør egg til en viktig ingrediens i matlaging, er egg en av de mest næringsrike matvarene vi har.
Purren er både tøff og sunn. Lær mer om den fantastiske løken som overvinter!
Årets første grønnsak i 2017 vil være purren hos meg. Den står fremdeles i kjøkkenhagen - nedsnødd, men ikke satt ut av spill.
Derfor er det lurt å drikke melk, -hvis du tåler det!
Melk og melkeprodukter er, og har alltid vært en stor del av kostholdet vårt. Du skal faktisk lete lenge for å finne en matvaregruppe som inneholder så mange viktige næringsstoffer. I tillegg til å være vår beste kilde til kalsium, er melk også en god kilde til protein og inneholder en rekke vitaminer og mineraler, blant annet jod og ulike B-vitaminer. Den eneste ulempen med melk er vel egentlig bare at noen ikke tåler det. Og at noen tror det er usunt...
Fulle av protein, passer til det meste.
Hvis du ikke er vant til å spise kikerter, bør du prøve det ut så fort som mulig! Kikerter er godt, næringsrikt, billig, og enkelt å lage god mat av!
Granatepler er ikke bare godt, men også en av de sunneste fruktene du kan spise.
Det knallrøde fruktkjøttet er stappfullt av antioksidanter som har vist seg å forebygge sykdom og gi en bedre helse.